Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Два филма за БНР са част от кино фестивал в Бургас

Две интригуващи заглавия са част от програмата на Международния фестивал за документално историческо кино „Dock 2020“, чийто домакин е черноморският ни град Бургас.

Посветен на създаването на Българското национално радио, първият филм, наречен „Олово срещу словото“, до голяма степен проследява и историята на българската държава през последните над 8 десетилетия.Втората част „От града към света“ пък повдига завесата за периода, в който БНР започва да изгражда своята регионална радиомрежа.

Сценарист и режисьор на своеобразната радио приказка е настоящият програмен директор на най-старата електронна обществена медия в България Поля Станчева.Двете документални ленти позволяват зрителя да се почувства част от историческата епоха, благодарение на автентичен звук, съпътстващ част от кадрите, съхраняван в Златния фонд на Българското национално радио.

„Не всичко успяхме да илюстрираме с кадри от архивите на БНТ – сподели със съжаление в ефира на БНР Поля Станчева. - „И те, както архивите на БНР, са преживели тежки моменти. Сигурно знаете, че по време на Втората световна война, бомба пада в Първо студио на БНР и тогава е унищожен архивът на радиото, а този на БНТ е наводняван на няколко пъти през последните 10 години. Така или иначе, всичко, което сме успели да съхраним, е достъпно и съм сигурна, че след време още много неща ще излязат на бял свят“.

Според Поля Станчева, гласът на радиото винаги е бил истински, защото от зората на радиото до днес, то звучи автентично. „Още когато през 1929 г. в родния ефир прозвучава „Ало, ало, тук е Радио София“ оттогава чуваме гласовете на нашите съвременници, защото смятам, че радиото е точно това - гласът на хората.“

Двете прожекции, може да гледате с вход свободен навръх Деня на независимостта - 22 септември от 15:00 и 16:30 ч. в Културният център „Морско казино“ в Бургас.

Подробности за това каква гледна точка трябва да има човек, избрал да снима филм за радиото, което ни предава звук, а не картина, чуйте в специалното интервю, с което Радио България представи втората част на документалната лента - „От града към света“ по-рано тази година.

Съставител: Йоан Колев

Още от категорията

BBC: Откритието във филма „Борат 2“ е българската актриса Мария Бакалова

Тайното оръжие на филма „Борат 2“ е в сатиричния хумор на българската актриса Мария Бакалова. Такава е оценката на британската медия BBC. „Бакалова е истинско откритие. Повечето моменти от филма, които ме караха да се смея, бяха тези, в които..

публикувано на 24.10.20 в 11:57

Интерактивно Жан-Жак Ано ще връчи наградата на "Синелибри"

Церемонията по връчване на наградата на кинофестивала "Синелибри" ще се проведе на 24 октомври в кино "Люмиер Лидл" в София, съобщиха организаторите на кино-литературния фестивал. Почетният председател на журито Жан-Жак Ано ще се включи с..

публикувано на 24.10.20 в 07:05

Възражда ли се интересът към българската литература в Чехия

„До другата трева …“ е стихотворение на Биньо Иванов, дало име на антология с българска поезия от XX век, издадена на чешки език. След почти 40 години прекъсване, това е първата книга с родна поезия, която достига до аудиторията в..

публикувано на 20.10.20 в 09:25