Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна ще запази преподаването на българска филология в своите университети

Снимка: mfa.bg

Премиерът на Украйна Денис Шмигал лично се ангажира пред вицепремиера Екатерина Захариева за бързо откриване на държавно българско средно училище в Одеса. В замяна София ще предостави имот за откриване на украински културен център, съобщи българското външно министерство.

По искане на Захариева украинското правителство ще предприеме действия за защита на специалността „Българска филология“ в украинските университети. Обсъдена е и рехабилитацията на най-прекия път към България Одеса – Болград – Рени.

На срещата в Киев Захариева покани Шмигал да посети София и увери домакините в българската подкрепа за евро-атлантическата интеграция на Украйна, предаде БТА.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00