Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща у дома

6
Снимка: Ани Петрова

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище, прославило България по света, ще бъде изложено в залата-трезор на историческия музей на град Панагюрище от 23 септември до 2 ноември.

Това е един от най-ярките образци на тракийското изкуство по нашите земи. Съкровището е открито на 2 км. от град Панагюрище в далечната 1949 г., но не по време на археологически разкопки, а от трима братя. Докато работят на нивата, те случайно попадат на вкопаната на 2 метра под земята находка.

Съкровището тежи 6,164 кг. и се състои от 9 предмета от чисто злато – една фигона и осем ритона. Според изследователите, златните съдове са принадлежали на владетел на тракийското племе одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е. Били са използвани за религиозни церемонии, а в стила и украсата им се съчетават тракийски и елински влияния.


Най-големият от предметите представлява амфора-ритон, тежаща 1,7 кг. Дръжките на амфората са оформени като кентаври в поза на стрелба с лък. А три от каничките са изящно изработени във формите на богините Хера, Афродита и Атина. Особено впечатлителен е златният ритон, оформен като предна част на тяло на козел.

Панагюрското златно съкровище има две идентични копия. Едното се съхранява в Националния исторически музей в София, а другото – в панагюрския музей. Що се отнася до неговия оригинал – той пътува през повечето време, за да прославя тракийското ни изкуство по света.


Веднъж годишно оригиналът на съкровището се завръща у дома, в родното Панагюрище, за да ослепи жителите и гостите му със своя блясък и изящество.

Редактор: Венета Николова

Снимки: Ани Петрова

Галерия

Още от категорията

Първата сграда на БНБ, началото на ХХ век

85 години от полагането на първия камък на сградата на БНБ

В центъра на София, в непосредствена близост до сградите от така наречения „триъгълник на властта“- президентство, народно събрание и министерски съвет, се намира една от най-охраняваните постройки в столицата - тази на Българската народна банка...

публикувано на 20.10.20 в 19:20

Забравени истории за жените в българската живопис

Българската живописна школа има своите многовековни традиции и имена, с които е прочута по целия свят. Владимир Димитров-Майстора , Златю Бояджиев , Дечко Узунов , Иван Мърквичка , Иван Милев, Константин Щъркелов са само част от..

публикувано на 19.10.20 в 12:20

Почитаме „земния ангел“ Св. Йоан Рилски

На 19-ти октомври, православната ни църква отбелязва тържественото пренасяне на мощите на Св. Йоан Рилски в Средец (днешна София) и официалната му канонизация за светец. Наричат го чудотворец, защото с името му са свързани множество свидетелства за..

публикувано на 19.10.20 в 05:05