Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Отдалечени, но по-близо“ на Десетия Софийски фестивал на науката

Снимка: БГНЕС

Кои са митовете и кои са истините в храненето? За играта на гени и как да остаряваме по-бавно? Какви са предизвикателствата пред изкуствения интелект? Какво общо имат физиката и музиката? Отговорите на тези и други любопитни научни въпроси ще се опита да даде десетото юбилейно издание на Софийския фестивал на науката (София Тех Парк, 26-27 септември).

Под мотото „Отдалечени, но по-близо“ и през тази година, въпреки Covid-19, на едно място се събират български и международни учени, за да представят чудесата на света, в който живеем. Посетителите ще разберат как можем да опазим планетата си, потребявайки по-малко, какво е бъдещето на медицината, какви са биологичните рискове и как да се подготвим за тях. Ще бъде дадена яснота по теми като големите катаклизми в Космоса, вулканите и замръзналите луни и дали можем да се превърнем в бипланетарни същества.

Ще бъдат отбелязани и значими научни годишнини: 100 години от рождението на Розалинд Франклин, Рей Бредбъри и Айзък Азимов, 90 години от откриването на планетата Плутон, 30 години от изстрелването на телескопа Хъбъл.

Софийският фестивал на науката е създаден през 2011 г. от Британския съвет и сдружението „Форум Демокрит“ и е под патронажа на Министерството на образованието и науката. Още с първото си издание печели голям брой почитатели и се превърна в място без граници между наука и култура.

Още от категорията

Казусът със Закона за радиото и телевизията - с реакции и в парламента

Народните представители от БСП, както и независимите депутати, напуснали групата на БСП, поискаха оставката на министъра на културата Боил Банов във връзка с предложените за обществено обсъждане промени в Закона за радиото и телевизията , предаде..

обновено на 22.10.20 в 17:40

Германия въвежда ограничителни мерки за пътници от още три български области

От 24 октомври Германия въвежда мерки спрямо пристигащите от нови три области на България - София-град, Разград и Сливен. От днес и трите са добавени в „Списъка на рисковите области“ на института „Робърт Кох“, в който вече присъстват Благоевград и..

публикувано на 22.10.20 в 15:05

Не достигат медиците на първа линия

Сериозният недостиг на медици на първа линия е най-големият проблем, пред който е изправена здравната система в България, информира здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб. “ Всички са изморени, голяма част са..

публикувано на 22.10.20 в 11:59