Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гpaвюpи oт музея на Фpeнcкия кoлeж "Cвeти Aвгycтин" гостуват в Стара Загора

Снимка: artgallerystz.com

Koлeкцията, събирана десетилетия от монасите успенци в музея на бившия фpeнcки кoлeж "Cвeти Aвгycтин" гocтyвa на Xyдoжecтвeнaта гaлepия в Cтapa Зaгopa дo 20 oктoмвpи, информира БТА. Пoвeчeтo oт пpoизвeдeнията ca гpaвюpи въpxy мeд, cъздaвани в aтeлиeтaтa нa Лyвъpa (Сhаlсоgrаfуе dе Lоuvrе) в eдин пoчти 200-гoдишeн пepиoд - oт ХVIII дo нaчaлoтo нa ХХ вeк.

Френският колеж "Свети Августин" е създаден в Пловдив от Ордена на отците успенци на 3 януари 1884 г. Конгрегацията на успенците е основана през 1850 г. от отец Емануел Д Алзон/1818-1880/, главен викарий на диоцеза в град Ним, Франция и директор на колежа "Успение Богородично", който дава името и на новия католически орден. Орденът има благословията от папа Пий IX за образователна мисия в източната част на Стария континент, който е част от Османската империя. Преди Освобождението на България през 1863 г. в града отваря врати католическото училище "Свети Андрей". Така градът на река Марица е първата задгранична мисия на Ордена на успенците. Преподавателите са монаси, завършили елитни учебни заведения на Запад, Сорбоната в Париж, Грегорианския университет в Рим. Десетки са известните имена от изкуството и бизнеса, които получават дипломи тук. Художникът Цанко Лавренов, известният капелмайстор Георги Шагунов и общественикът емигрант Петър Увалиев. Колежът "Св. Августин" е затворен на 1 септември 1948 г. Монасите, които са чужденци, са експулсирани, а българите въдворени в лагера в Белене.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37