Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Есенното издание на Master of Art обяви наградените филми

Кадър от филма „Форман срещу Форман“
Снимка: Facebook / MasterofArtFilmFestival

„Master of Art не е само филмов фестивал, това е фестивал на всички изкуства“ – твърди артистичният директор на форума Найо Тицин, съвсем основателно разбира се. На специална пресконференция той обяви наградените филми от всички категории. Журито присъди голямата награда за най-добър филм на фестивала на чешко-френската продукция на режисьорите Хелена Тржещикова и Якуб Хейна „Форман срещу Форман“. Творбата спечели и Наградата на публиката.

Специалната награда на журито отиде при „Паладо: Първият архитект-звезда“ на режисьора Джакомо Гати, разказващ за Андреа Паладио – архитекта, който с творчеството си става емблематичен за най-важните в света сгради на властта. Младежкото жури на фестивала присъди наградата за дебют на Бениамино Барезе за филма му „Изчезването на моята майка“. Самият режисьор не е успял физически да присъства на награждаването, но е изпратил благодарствено видео, на което участва заедно със своята майка Бенедета Барзини. Същият филм печели и приза в категорията „Мода и дизайн“.

Да припомним, че тази година за пръв път фестивалът имаше онлайн издание през април (заради мерките срещу коронавируса) и есенно, което започна на 27 август. За първи път имаше и прожекции на открито на Платформа А6 на НДК и в рамките на Sofia Summer Fest до Националния музей „Земята и хората“. Фестивалът се проведе едновременно в София, Пловдив и Варна под мотото „Прегърни изкуството”. В рамките на събитието бяха представени 65 пълнометражни и 12 късометражни филма.

Тази година българската публика се докосна до изключителните истории на Жан-Пол Готие, Дора Маар, Милош Форман, Леонардо да Винчи, Едвард Мунк, Ара Маликян, Луис Бунюел, Жоао Жилберто, Никос Казандзакис, Пол Остър, Фернандо Ботеро, Ода Жон, Морис Бежар, Андреа Паладио и много други. Master of Art е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Петото издание на Master of Art завършва на 24 септември.

Редактор: Албена Безовска

Още от категорията

Възражда ли се интересът към българската литература в Чехия

„До другата трева …“ е стихотворение на Биньо Иванов, дало име на антология с българска поезия от XX век, издадена на чешки език. След почти 40 години прекъсване, това е първата книга с родна поезия, която достига до аудиторията в..

публикувано на 20.10.20 в 09:25

„Моята булчинска рокля“ проговаря на 44 езика

Сключването на граждански брак, обричането на вечна вярност или най-общо казано – сватбата - е свещен акт в живота на всяка влюбена двойка . Чака се с особен трепет, нерядко е съпроводен от страх и неувереност, не липсва и дозата суетност и..

публикувано на 18.10.20 в 07:05

Започва VI Международен кино-литературен фестивал "Синелибри"

VI-ият Международен кино-литературен фестивал "Синелибри", който започва днес, ще премине под мотото "Възпитание на чувствата" – с препратка към един от най-влиятелните френски писатели на 19-и век - Гюстав Флобер. Събитията от..

публикувано на 18.10.20 в 05:25