Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволно влизаме в казарма за 6 месеца

| обновено на 25.09.20 в 13:37
Снимка: БГНЕС

Парламентът одобри на първо четене доброволната военна служба за срок до 6 месеца. Доброволците, на възраст между 18 и 40 години, ще преминават два модула на обучение - начална военна подготовка и специална подготовка, информира БТА. Целта е да се окомплектоват военните части с резервисти.

По време на изпълнението на договора за срочна служба доброволците ще имат статут на военни и ще получават заплата от Министерството на отбраната. Предвижда се и възможност за начално военно обучение на учениците за защита на Отечеството, каза ген. Константин Попов, председател на парламентарната Комисия по отбрана. 

Целта на промените, предложени от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, е да се преодолее некомплекта в армията, допълва репортерът на БНР Виолета Ашикова. Към момента свободните места за военни са над шест хиляди.

Задължителната наборна служба в България отпадна напълно от 1 януари 2008 г., когато Парламентът прие промените в Закона за отбраната и въоръжените сили и от тази дата армията стана изцяло професионална. От тогава започнаха и полемиките за състоянието на Българската армия и проблема със системния недостиг на военни кадри.

“Ако не въведем наборната служба в близките няколко години, обстоятелствата ще ни принудят да го направим най-вече заради демографския фактор”, заяви за БНР Борис Вангелов, зам.-председател на Комисията по отбрана в НС. Според депутата с унищожаването на наборната служба след демократичните промени се пресича източникът на кадри за резерва и за запаса. „В един момент въоръжените сили по чисто биологичен път ще се обезкръвят откъм лица, водени на военен отчет, и затова попълването на военно-временните формирования наложи тези промени“, изтъкна Вангелов. Той допусна възможността законопроектът да не бъде гласуван на второ четене, тъй като парламентът е към края на своя мандат.

„Всички държави, в които задължителната наборна служба е отменена и съществува само професионална армия, имат проблеми с окомплектоването на личния си състав“, твърдеше и преди две години военният министър Красимир Каракачанов в интервю за Радио България. Интервюто можете да си припомните – ТУК

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00