Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Картини от една изложба“ за джаз трио в „Софийски музикални седмици“

Снимка: БНР-архив

Клавирният цикъл от Мусоргски, или отделни пиеси от него, многократно са преработвани за различни по състав оркестри, камерни формации, солови инструменти. Особено известна е оркестрацията на Равел, както и версията на Emerson, Lake & Palmer (прогресив-рок), издадена в албум през 1971 г., а също – на японския композитор Исао Томита и др. Музиката е използвана във филми, театрални постановки, компютърна програма…

Произведението „Картини от една изложба“ на Модест Мусоргски, в аранжимент на Константин Костов, ще прозвучи на 25 септември в Градската галерия в изпълнение на автора (пиано), Христо Йоцов (барабани) и Димитър Карамфилов (контрабас). И тримата джаз музиканти имат сериозен опит в класическата музика, освен това са блестящи инструменталисти и импровизатори.

„Десетки са и джаз аранжиментите, но за джаз трио досега произведението не е преработвано, поне аз не открих такъв пример“ – казва Константин, който живее и твори в Германия. След дълго отсъствие, през 2018 г., той отново свири на българска сцена, при това със същите музиканти, с които сега представя новия си проект.
„Много се колебаех между „Годишните времена“ от Чайковски и „Картини от една изложба“ от Мусоргски – разказва Константин. – Но клавирният цикъл на Чайковски има толкова много джаз преработки, дори от моя професор Леонид Чижик, че реших все пак да се спра на „Картините…“. Много ми допадна интерпретацията на руския пианист Евгений Кисин, слушах записа многократно. Всяка една картина блика от образи, характери. Споделих намерението си с Христо Йоцов преди повече от година и той много хареса идеята. Мина време, бях зает с други неща… Изведнъж получих съобщение от Христо, че имаме концерт с тази програма в рамките на „Софийски музикални седмици“ през май. (Тогава не знаехме, че, поради извънредната обстановка, фестивалът ще бъде отложен за есента.) Съобщението беше изненада, но и мотив веднага да се заема с проекта. Умишлено не съм слушал съществуващите вече джаз аранжименти на това произведение, за да не се влияя от никого. Основният проблем бешеда „напасна“ пиесите с моя стил на свирене, както и със стила на Христо и Митко. Общата идея е всеки да бъде самият себе си, аранжиментът е направен е така, че всеки да запази собствения си характер. Има линии, които не съм изписал, оставил съм музикантите да изберат как да изсвирят тези места, оставил съм възможности за импровизация. Заедно пресъздаваме целия цикъл в един модерен вариант, актуален за нашето време“.

Ето и някои детайли около оригинала – „Картини от една изложба“ е сред най-значимите произведения на Мусоргски. Посветено е на Виктор Хартман – талантлив архитект, сценограф и художник, негов приятел, отишъл си без време. През 1874 г. в Императорската академия за изобразително изкуство в Петербург организират в памет на Хартман негова авторска изложба с около 400 картини, архитектурни проекти, скици на театрални декори и пр. Впечатлен от видяното, Мусоргски създава десет пиеси, чиито заглавия са свързани с някои от творбите – „Танц на неизлюпените пиленца“, „Къщичката на Баба Яга“, „Пазар в Лимож“, „Киевската порта“ (Богатырские ворота)… В началото е пиесата „Разходка“ (Promenade), чиято тема се появява и като интермедия между повечето от пиесите, но променена – така, както се променя настроението на човек, когато се спира пред всяка следваща картина. Според думите на самия композитор, в тази пиеса той в известен смисъл пресъздава себе си докато разглежда изложбата – изражението на лицето при различните картини, тежичката походка…

В аранжимента на Константин Костов „Разходката“ също има специално място. Тя е в различни образи, форми и стилове, понякога звучи като R&B, друг път – като модерен джаз. Концертът в София е премиера на тази програма. Музикантите ще я представят и на други сцени у нас и в Европа.

Снимки: БНР-архив и личен архив

Още от категорията

За многото лица на музиката разказва нов фестивал

С концерт и изложба на китариста и художника Венцислав Диков „Звук и цвят, музика и образ“, беше открит фестивалът „Музиката с много лица“ в Музея „Борис Христов“ , на ул. "Цар Самуил" № 43 в София. До 23 ноември фестивалът ще събере творци..

публикувано на 31.10.20 в 12:30

"Вазовите песни" - в Деня на народните будители

Някои от най-големите имена в българската музика са част от нов музикален филм, който БНТ 1 ще излъчи на 1 ноември – Деня на народните будители, от 17:00 часа .  Филмът е посветен на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов, а с изпълненията си..

публикувано на 29.10.20 в 19:30

Китарният конкурс в Кюстендил има нови лауреати

За 24 път Кюстендил събра млади музиканти, които премериха талант в рамките на Международния конкурс за класическа китара „Акад. М. Големинов“. Коронавирусната епидемия осуети участието на китаристи от чужбина в събитието, организирано от Община..

публикувано на 26.10.20 в 15:41