Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Министерството на външните работи на Република България призовават да се пътува в чужбина само при крайна необходимост.

Към този момент едва 3 държави-членки на ЕС пускат свободно предвижване на българите, без да ги поставят под карантина, нито да им  се изисква отрицателен PCR-тест за коронавирус. Това са Италия, Малта и Словакия.

Вижте още какви промени настъпиха в някои държави, по отношение режима за влизане на граждани от България, заради динамичната епидемиологична ситуация:

Италия премахна задължителната  карантина за граждани, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминали транзитно през България, считано от 22 септември т.г. Същевременно остава в сила изискването за всички лица, които влизат на територията на Италия, да представят на превозвача или на полицейските власти, в случай на проверка, собственоръчно попълнена декларация за пътуване, която може да бъде изтеглена от сайта на министерството на външните работи и на международното сътрудничество на Италия.

Припомняме, че от 15 юни насам, пътуването в обратна посока  - от Италия към България, е без задължителна карантина.

Финландия промени условията за влизане в страната за български граждани, считано от 19 септември 2020г. По време на граничните проверки служителите ще изискват по преценка представяне на необходими документи. Допуснатите във Финландия български граждани ще бъдат поставяни под препоръчителна 14-дневна карантина.

Гражданите на нашата страна ще бъдат допускани на територията на Финландия само в следните случаи:

Ако те или членовете на техните семейства са пребиваващи в страната, ако са транзитно преминаващи или пътуването им е свързано с работа, командировка или обучение, както и с посещение на близки роднини или партньор на семейни начала. 

Във Финландия могат да влизат също така дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения, държавни представители. Лица, които се нуждаят от международна закрила или пътуват по други хуманитарни причини, друга необходима и обоснована причина (напр. представители на чуждестранни медии, уреждане на собственост в страната), също могат да влизат във Финландия.

Литва отново налага ограничения на българите, които пристигат в балтийската република, считано от  23 септември 2020 г. За гражданите, пътуващи от България до Литва се въвежда задължителното изискване за представяне на удостоверение за отрицателен тест за Covid-19, извършен до 72 часа преди влизане в страната, като същите подлежат на 14-дневна карантина, предупреждава МВнР.

Съставил : Венета Николова

Още от категорията

Поредна вечер на протести

На площад „Независимост”, в т.нар „Триъгълник на властта”, протестиращите отново се събраха за 114 -та поредна вечер. Исканията им за оставка на правителството и главния прокурор и предсрочни парламентарни избори остават непроменени.

публикувано на 30.10.20 в 19:46
Андон Балтаков в СЕМ

БНР запазва директора си

На Общо събрание днес, в БНР, генералният директор на медията Андон Балтаков обяви , че ще оттегли оставката си, депозирана в Съвета за електронни медии.   На 21 октомври т.г. Балтаков заяви, че подава оставка заради липсата на управленска воля за..

публикувано на 30.10.20 в 16:28

По съседски...

Северомакедонските лидери: За македонския език и идентичност не може да се преговаря Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че твърденията, че македонският език и нация имат български корени, "са неприемливи", пише БГНЕС. "Ние..

публикувано на 30.10.20 в 11:07