Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 203

Снимка: dzonline.de

Огнище на коронавирус в кланица с български работници в Германия
Отново фабрика за преработка на месо, в която се трудят предимно български и унгарски работници, се превърна в огнище на коронавирус в Германия, съобщават местните медии. Кланицата се намира в градчето Емсдетен. В консулството ни във Франкфурт все още няма информация по случая. През юни в кланица в провинция Северен Рейн – Вестфалия български работници масово се заразиха с Covid-19.

Ще се повиши разпространението на коронавирус в училищата, предрича пулмолог
„Училището няма да се превърне в огнище на Covid-19, а в място за разпространението му“, заяви за БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев. Според него учениците няма да боледуват толкова тежко, за да се налага да постъпват в болница, но ще се повиши разпространението на заразата. „Не предвиждам големи проблеми с учениците, а с учителите“, подчерта специалистът. Той каза също, че пиковете и спадовете в разпространението на вируса не се дължат на външни фактори, а на това дали хората спазват предпазните мерки. „Когато хората започнат да палят печките с дърва и въглища, увеличаването на фините прахови частици ще предразполага към по-често боледуване от всякакви инфекции, включително и от коронавирус“, предрече пулмологът.

Онлайн обучение при бум на заразените с Covid-19
„По отношение на коронавируса по-скоро се сбъдват негативните сценарии и обстановката в училищата ще се усложни със застудяването и появата на грипните вируси“, каза образователният министър Красимир Вълчев пред Нова тв. В момента в учебните заведения няма свръхстойности спрямо общия брой заразени с Covid-19, стана ясно от думите му. „Дори и паралелките под карантина да достигнат 4%, ще има достатъчно деца в класните стаи“, подчерта той. Министърът каза още, че ако се стигне до бум на заразените в дадена община или област, тогава ще се преминава изцяло на обучение в електронна среда.

255 новозаразени с коронавирус
5% от направените 5047 PCR тестове през последното денонощие са се оказали положителни, показват данните на Единния информационен портал. Четирима души са починали, 119 са излекувани, а в болница остават 782-ма – от тях 36 в интензивни отделения. Активните случаи са 4907. Най-много новозаразени са установени в София – 47, в Благоевград – 31, в Бургас – 24, в Стара Загора – 23. Броят на докосналите се до болестта достигна 19 828.

16 души с коронавирус в хоспис в Търговище
Единайсет души от заразените са потребители на социалната услуга, а останалите петима са от персонала. Всички те са изследвани по повод на клинични симптоми на една жена от домуващите. След получените резултати хосписът е поставен под пълна карантина. Днес са взети проби за Covid-19 от неизследваните все още хора в хосписа.

Учителка от Харманли заразена с коронавирус
48-годишна учителка от училище „Иван Вазов“ в Харманли е заразена с коронавирус. Тя е поставена на амбулаторно лечение. Под карантина ще останат 13-те деца от класа, на които учителката е преподавала.

Гласоподавателите с маски на изборите в Стрелча и Септември
Секционните избирателни комисии за частичните избори за кмет в Септември и Стрелча ще осигуряват маски за гласоподавателите. В секциите утре няма да се допускат хора без предпазни средства и ще се следи за правилното им използване. Осигурени са достатъчни количества дезинфектанти и ръкавици, а в помещенията за гласуване и пред секциите ще се спазва задължителна дистанция.

НОЩ отново с брифинги за разпространението на Covid-19
Премиерът Бойко Борисов разпореди възобновяването на седмичните брифинги на Националния оперативен щаб за епидемичната ситуация в страната. На среща между министър-председателя и щаба здравният министър Костадин Ангелов увери, че развитието на епидемията е под контрол.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Съставил: Диана Цанкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00