Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американска бизнес академия подпомага предприемчиви българки

Снимка: Фейсбук

Пилотна за България Американска бизнес академия за жени отвори врати в Бургас, информира БТА. Бизнес академията е част от новата глобална програма AWE (Академия за жени предприемачи), създадена от Бюрото за образование и култура към Държавния департамент на САЩ. 

Програмата има за цел да подкрепя жени, които искат да развиват собствен бизнес, независимо от това в коя точка на планетата живеят. Инициатор за създаването на Академията е съветникът на президента на САЩ Иванка Тръмп. В България програмата се осъществява със съдействието на Посолството на САЩ и Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас.

"Имам голяма надежда, че този проект ще промени живота на жените, които участват в него, каза при откриването посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа. - Дамите ще преминат лекции и практически занимания, ще разработят свои бизнес идеи, а трите най-добри ще бъдат подпомогнати с 10 000 долара".

Ръководителят на Академията проф. Сотир Сотиров каза, че са селектирани 30 дами за присъствено и още толкова за онлайн обучение.

Използваната програма за онлайн обучението е разработена в сътрудничество между школата по мениджмънт на Университета на Аризона и редица световни компании. Чрез нея дамите ще бъдат обучавани как могат да реализират успешно свои бизнес планове, как да привличат капитал и как да се свързват в мрежа с други бизнесмени. Част от програмата са и срещи с доказани мениджъри в международни и български компании.

В началото на 2021 година се очаква да се дипломира първият български випуск на академията, като според предварителното обявление за селекцията за училището от това лято, най-добре представилите се дами биха могли да получат начален капитал за откриване на собствен бизнес или за развитие на вече съществуващ. 

Снимка: Фейсбук, U.S. Embassy Sofia



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06
5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31