Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 204

Снимка: Мая Щърбанова

Eпидемиолог: Вероятно не се установяват много случаи на коронавирус
“На фона на нарастващите смъртни случаи от коронавирус дълбоко се съмнявам, че не расте и броят на инфекциите”, каза за БНР епидемиологът и преподавател в Оксфорд Петър Марков. Според него в по-малка степен се откриват заразените и вероятно се изпускат много случаи. “Най-добрият индикатор за това е броят на починалите хора”, заяви той. По думите му, Европейският център за контрол на болестите е поставил Българя сред петте страни обект на загриженост именно заради неспирното увеличаване на случаите с фатален изход. Специалистът смята, че на Запад смъртността е по-ниска заради доброто лечение на тежкоболни хора и по-младия профил на заразените, докато у нас боледуват повече възрастни хора.

169 новозаразени с Covid-19
6,2% от направените 2710 PCR тестове през последното денонощие са дали положителен резултат, показват данните на Единния информационен портал. Няма починали, излекувани са 28 души, а 791 пациенти остават на болнично лечение – 36 от тях в интензивни отделения. Най-много новозаразени има в София – 34, в Благоевград – 27 и в Пазарджик – 22. Активните случаи са 5048.От началото на епидемията 19 997 души са се заразили с коронавирус и 789 са загубили живота си.

Имунолог: Заразявеното с коронавирус зависи и от кръвната група
“Има сериозно доказателство за влиянието на кръвната група при заразяването с коронавирус”, заяви пред Нова тв имунологът доц. Велизар Шиваров. По думите му, за носителите на нулева кръвна група има по-малък риск да се разболеят, а ако това все пак се случи, вероятно е те да прекарат по-леко болестта. Според имунолога “първите регистрации” на нова ваксина могат да станат в края на тази или в началото на следващата година.

Две фирми и учебен клас в Пазарджишко под карантина
Една от паралелките на първокласниците в ОУ “Христо Ботев” в Пазарджик ще бъде поставена под карантина, след като учителката им се зарази с коронавирус. На домашна изолация ще бъдат подложени и работещите в две фирми в град Пещера, тъй като общо осемнайсет души са дали положителни проби.

Учителка от Лом заразена с коронавирус
Началната учителка заедно с класа си е поставена под домашна карантина, съобщиха от РЗИ - Монтана. Всички са със симптоми, но в добро здравословно състояние.

370 млн. евро по-малко от емигрантите заради Covid-19
Драстично са намалели средствата, които сънародниците ни зад граница пращат на семействата си у нас, според данните на БНБ. Преводите са се стопили с 370 млн. евро през първите шест месеца на годината заради пандемията от коронавирус. Докато през м.г. за същия период в страната са влезли 636 млн. евро, през тази средствата са 266 млн. евро. Според Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика този факт ще се отрази на икономиката ни. “За домакинствата, които редовно получават текущи трансфери, това ще бъде сериозен удар върху доходите им”, коментира той за Нова тв. Икономистът прогнозира, че ще изчезнат сезонните работни места, ако се запази кризата в туризма.

Министърът на туризма иска удължаване на мярката 80/20
Удължаване на антикризисната мярка 80/20 до май догодина – за това настоява вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, съобщават от Министерството на туризма. Според нея благодарение на мярката 60/40, която за хотелиерите и ресторантьорите се трансформира в 80/20, са запазени около 22 хил. работни места само в сектора туризъм по време на епидемията от коронавирус.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Съставил: Диана Цанкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50