Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България подкрепя европейското бъдеще на Северна Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, министър-председателят Бойко Борисов е заявил, че България остава последователна в подкрепата си за европейското бъдеще на западната ни съседкаи и е изразил увереност, че двете страни ще останат ангажирани с изпълнението на подписания през 2017 година Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Във фокуса на разговора  е бил Берлинският процес и организацията на Срещата на върха в София в рамките на инициативата, която предстои през ноември.

Двамата са обсъдили също така сътрудничеството между София и Скопие в контекста на борбата с пандемията от COVID-19, съобщава правителствената информационна служба.

По-рано Зоран Заев заяви:

„Чрез отворен процес на сътрудничество ние показахме, че можем да преодолеем въпросите от миналото и да се обединим около това, което е общо за бъдещето на Македония и България, което повишава сътрудничеството, партньорството и взаимното доверие“.

Думите са част от интервю на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев за сайта "Локално", цитирано от МИА и БТА. В него Заев коментира, че Гоце Делчев не може да ни раздели, тъй като той се е „борил за прогресивни идеи, които обединяват хората“.

Заев посочва, че отношенията с България се базират на подписания между двете страни Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който е добра отправна точка за затваряне на всички отворени въпроси.

"Аз съм уверен, че има шанс за разрешаване на всеки отворен въпрос, дори и във връзка с Гоце Делчев - по начин, който да направи и двете страни щастливи – казва Зоран Заев. - В памет на Гоце Делчев и в памет на неговите велики идеи, аз съм сигурен, че македонският и българският народ, двете страни ще следват пътя, който води напред и който е вече ясно очертан с Договора и с евроатлантическия процес“.

Запитан как си представя Северна Македония през 2024 г., след края на неговия мандат, Заев подчертава, че мисията на неговия мандат е "пълна трансформация и европеизация на Северна Македония". Според Заев по време на неговия мандат страната ще се промени към добро, институциите ще станат по-ефективни, икономиката ще отбележи напредък, а европейските стандарти ще бъдат приложени и в Северна Македония.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55