Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започна Международното изложение за отбранителна техника в Пловдив

| обновено на 30.09.20 в 17:00
Снимка: БТА

Българският отбранителен бизнес среща европейски и световни партньори в рамките на 14-то Международно изложение "Хемус 2020 - отбрана, антитероризъм, сигурност".

За мен е чест и удоволствие да открия най-голямото българско изложение на отбранителни продукти и услуги „Хемус - 2020”, когато отбелязваме неговата 25-та годишнина, каза в Пловдив президентът Румен Радев. По време на церемонията като поздрав във въздуха прелетяха два американски самолета F-16.
В започналата модернизация на Българската армия, основна цел е да включим български фирми и да допринесем за развитието на българската отбранителна индустрия, изтъкна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

В Панаирното градче са представени 90 компании от 18 страни в Европа, Азия, Африка и Южна Америка.

„В последните десет години наблюдаваме непрекъсната тенденция на увеличаване на международното присъствие“, каза о.р. контраадмирал Николай Николов, председател на фондация „Хемус“ пред българския „Военен телевизионен канал“. Пандемията е сериозно изпитание пред организаторите на форума. Другото голямо предизвикателство е изложението да се направи атрактивно, за да може българската отбранителна индустрия, която е сериозна част от икономиката ни, да има възможност за създаване на партньорства и за реализация на продукция.

Чуждестранното участие е мотивирано от специфичното географско и геополитическо положение на България като член на ЕС и НАТО, уточнява Николай Николов: „Нашите чуждестранни изложители идват на първо място заради модернизационните проекти на българската армия, но също и заради добрите възможности за реализиране на контакти.“

Специализираната международна изложба за отбранителна техника се провежда с решение на Министерски съвет от 1995 година до днес, на всяка четна година. „Хемус 2020“ предвижда индустриален форум, десета международна научна конференция, както и възможност за оглед на статична техника и демонстрации на видовете въоръжени сили. Форумът продължава до 3 октомври.Още от категорията

Най- висок брой починали и оздравели от COVID-19 за денонощие

3146 са новите случаи на коронавируса за последното денонощие, сочи Единният информационнен портал. При направени 7244 PCR теста заразените са 43%. Активните случаи на зараза в страната са 83 671, а от началото на пандемията потвърдените случаи..

публикувано на 24.11.20 в 08:22

Над 100 студенти са готови да станат доброволци в Covid отделения

На фона на недостига на медицински персонал в редица градове в страната в условията на пандемията студенти по медицина искат да влязат като доброволци в Covid отделенията в болниците. Само за седмица са подадени 120 кандидатури. За това съобщиха за БНР..

публикувано на 24.11.20 в 05:15

Здравният министър предлага затягане на мерките срещу Covid-19

Ръстът на заболелите с коронавирус от последните седмици диктува необходимостта от въвеждането на силно ограничителни мерки. В противен случай здравната система няма да издържи. Това каза днес на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов..

публикувано на 23.11.20 в 18:42