Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Международното изложение за отбранителна техника в Пловдив

| обновено на 30.09.20 в 17:00
Снимка: БТА

Българският отбранителен бизнес среща европейски и световни партньори в рамките на 14-то Международно изложение "Хемус 2020 - отбрана, антитероризъм, сигурност".

За мен е чест и удоволствие да открия най-голямото българско изложение на отбранителни продукти и услуги „Хемус - 2020”, когато отбелязваме неговата 25-та годишнина, каза в Пловдив президентът Румен Радев. По време на церемонията като поздрав във въздуха прелетяха два американски самолета F-16.
В започналата модернизация на Българската армия, основна цел е да включим български фирми и да допринесем за развитието на българската отбранителна индустрия, изтъкна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

В Панаирното градче са представени 90 компании от 18 страни в Европа, Азия, Африка и Южна Америка.

„В последните десет години наблюдаваме непрекъсната тенденция на увеличаване на международното присъствие“, каза о.р. контраадмирал Николай Николов, председател на фондация „Хемус“ пред българския „Военен телевизионен канал“. Пандемията е сериозно изпитание пред организаторите на форума. Другото голямо предизвикателство е изложението да се направи атрактивно, за да може българската отбранителна индустрия, която е сериозна част от икономиката ни, да има възможност за създаване на партньорства и за реализация на продукция.

Чуждестранното участие е мотивирано от специфичното географско и геополитическо положение на България като член на ЕС и НАТО, уточнява Николай Николов: „Нашите чуждестранни изложители идват на първо място заради модернизационните проекти на българската армия, но също и заради добрите възможности за реализиране на контакти.“

Специализираната международна изложба за отбранителна техника се провежда с решение на Министерски съвет от 1995 година до днес, на всяка четна година. „Хемус 2020“ предвижда индустриален форум, десета международна научна конференция, както и възможност за оглед на статична техника и демонстрации на видовете въоръжени сили. Форумът продължава до 3 октомври.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38