Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 206

Снимка: архив

Няма здравна криза с Сovid-19 в България

Няма здравна криза в България. Разработват се ясни и точни критерии за бройката на заболелите от коронавирус по места. Нека не създаваме усещане у хората за страх и паникака, каза пред БТВ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Не знам на какво се дължи слухът за затваряне на училища в края на октомври. Вариант за връщане на КПП-та също не се обсъжда, допълни министърът.

Проф. Тодор Кантарджиев: 25 болни на 100 хиляди души е границата, която не бива да се прескача

През септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в ЕС. Това доведе до неглижиране на мерките. С идването на зимните месеци се очаква увеличаване на броя заразените, каза пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни болести проф. Тодор Кантарджиев. 25 болни на 100 хиляди души е границата, която е опасна и не трябва да бъде премината, добави той.

50% от чужденците минават транзит през България

Почти 70% спад на посещенията на чужденци в България през август, отчита Националният статистически институт. Чувствително по-малко са и пътувалите зад граница българи. По време на продължаващата епидемична обстановка, пътуванията на български граждани в чужбина през август са 471 000 или с 37.7% под регистрираните през август 2019 г. Посещенията на чужденци в България са 747 000 или с 67.9% по-малко спрямо август 2019 г, предаде БТА.

Срив е регистриран при пътуванията с цел „почивка и екскурзия“ - с 81.6% и „служебно пътуване“ - с 60.6%. Транзитните преминавания през страната отбелязват спад от 50.4%.

6,5% са новозаразените с Сovid-19 при 3 302 теста

216 са новите случаи с коронавирус у нас при направени 3 302 PCR-теста през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. През последните 24 часа са починали 11 души, а 163 са се възстановили от коронавируса.  В болници остават общо 780 пациенти, от тях 42 в интензивни отделения, предаде БНР.

Най-много са новите случаи в Бургаска област – 64. Следва София-град – 30, Пловдив – 22, Стара Загора – 15. Потвърдените случаи при медицински лица са общо 1132. 13 от тях са новорегистрирани през последното

Нови случаи на Covid-19 сред ученици в Ямбол

Две паралелки от ямболската Природо-математическа гимназия  от днес са поставени под карантина. Тя се налага заради ученици, за които е установено, че са заразени с Covid-19.С тях общият брой на учениците в града, преминали в дистанционна форма на обучение, стават над 100.Заразените са от 6 и 12 клас на гимназията, съобщиха от РЗИ.

Под карантина остават и две паралелки от основните училища "Петко Р. Славейков" и "Йордан Йовков".

Общо 12 са положителните проби, отчетени за последното денонощие в Ямболска област и с тях общият брой достигна 444, съобщава кореспондентът на БНР.

Цял клас е под карантина в столичното 119 училищезаради заразен ученик

От вчера учениците, които са в пети клас, са в дистанционна форма на обучение, съобщи директорът Диян Стаматов.

Бюджетът за 2021-а  да позволява дефицит от над 3% заради пандемията

При извънредни обстоятелства бюджетният дефицит да може да надвиши заложения праг от 3% от БВП, предлага Министерство на финансите, съобщи investor.bg. Разразилата се в световен мащаб пандемия от Covid-19 и глобална икономическа стагнация, поставиха на тежко изпитание фискалните рамки на огромен брой държави, включително и на България, се казва в мотивите на министерството. Предлага се в държавния дeфицит дa нe ce вĸлючвaт paзxoдитe на cpeдcтвa от EC, вĸлючитeлнo cвъpзaнoтo c тяx нaциoнaлнo cъфинaнcиpaнe, както и неизразходвани средства да могат да се използват за изпълнението на други приоритетни политики.

Всичко по-важно за COVID-19 на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35