Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на езиците - достъпен от всяко кътче на България и света

30 септември е Международният ден на преводача

Снимка: edl-bulgaria.eu

Културни институти и посолства се включват в общото отбелязване на Европейския ден на езиците (26 септември) с поредица от интерактивни и забавни онлайн събития.  

Под мотото "Открий превода!“, от 30 септември до 2 октомври, в различен час, представители на 19 държави предлагат виртуални срещи. Всеки може да се присъедини към тях от своя дом, училище, читалище, библиотека или школа – гласи покана във Фейсбук.  

Предвидени са онлайн викторини и игри на различни теми − музика, природа, култура, културно наследство. Паралелно със забавлението всеки може да научи и повече за ползите и за най-добрите възможности за езиково обучение.

Събитието е инициатива на мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз EUNIC и Европейската комисия. Повече информация и програма на събитията можете да откриете ТУК

Преводът сближава хората и различните култури. Ето защо една от темите в онлайн празника на езиците дава по-различен поглед върху превода, благодарение на който българските книги достигат до своите читатели зад граница.

Международният ден на преводача – 30 септември, се отбелязва от 1991 г. Решението за учредяването му е взето от Съвета на Международната федерация на преводачите. Поводът е, че на тази дата се почита паметта на Св. Йероним Блажени, патрон на преводачите, починал на 30 септември 420 г. Св. Йероним превежда Библията от гръцки и еврейски на латински език. 

В Международния ден преводача ви предлагаме да си припомним предходна наша среща с колеги преводачи и журналисти от Радио България. Чуйте ги ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38