Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Престилката – визитна картичка на българката в миналото

Снимка: Ани Петрова

Някога българката е изработвала дрехите си сама, подбирайки материалите, цветовете и елементите, а престилката е била своеобразна „визитна картичка“.  По нея можело да се познае от кое населено място е жената, колко заможна е тя, дали е вдовица или пък търси брак. А по цвета на престилката са определяли дори възрастта на притежателката ѝ.

Видовете престилки поразяват с разнообразие – момински и сватбени, носени една година след сватбата, слагани до раждането на първо дете, вдовишки и т.н. Украсявани са с мъниста, монети, пискюли, дантела и всеки елемент по тях носи своя символика и значение.

За необятния свят на тази част от традиционното българско облекло и за своята колекция от над 300 екземпляра разказва Тома Белев в публикацията на Радио България Великолепната колекция български престилки от XIX-ХХ век.

Още от категорията

Защо си струва да посетите Чепеларе

Българите свързваме град Чепеларе с Екатерина Дафовска – нашата олимпийска шампионка по биатлон от 1998 г., която се превърна в негова туристическа емблема. Защото Чепеларе определено има с какво да се гордее! Градчето е притихнало в полите на вр...

публикувано на 24.01.21 в 09:45

Да си спомним за Йордан Радичков в най-българския от всички месец януари

Думите, с които можем да опишем творчеството и личността на неповторимия Йордан Радичков все не достигат. Светът, чийто създател е роденият в Северозапада писател, е търсен от мнозина мечтатели, чиято вяра в доброто и истинските човешки взаимоотношения,..

публикувано на 23.01.21 в 09:20

Св. Атанасий – основоположник на монашеството в Европа

На 18 януари, ден след Антоновден, Българската православна църква почита паметта на св. Атанасий Велики. Ревностен последовател на Христовото учение, св. Атанасий взема дейно участие в големия църковен събор, свикан от синовете на Константин Велики, през..

публикувано на 18.01.21 в 07:05