Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Престилката – визитна картичка на българката в миналото

Снимка: Ани Петрова

Някога българката е изработвала дрехите си сама, подбирайки материалите, цветовете и елементите, а престилката е била своеобразна „визитна картичка“.  По нея можело да се познае от кое населено място е жената, колко заможна е тя, дали е вдовица или пък търси брак. А по цвета на престилката са определяли дори възрастта на притежателката ѝ.

Видовете престилки поразяват с разнообразие – момински и сватбени, носени една година след сватбата, слагани до раждането на първо дете, вдовишки и т.н. Украсявани са с мъниста, монети, пискюли, дантела и всеки елемент по тях носи своя символика и значение.

За необятния свят на тази част от традиционното българско облекло и за своята колекция от над 300 екземпляра разказва Тома Белев в публикацията на Радио България Великолепната колекция български престилки от XIX-ХХ век.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50