Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И София отбелязва 30-годишнината от Обединението на Германия

В София до 18 октомври може да бъде разгледана изложбата „Преломът на Изток. Живот в преход”, организирана от Посолството на Германия у нас, със съдействието на Столичната община. Поводът е 30-ата годишнина от обединението на Източен и Западен Берлин. Откривайки експозицията на „Моста на влюбените“ зад НДК, посланик Кристоф Айххорн заяви, че датата 3 октомври е много специален и щастлив ден за него и сънародниците му.


„Точно преди 30 години Германия беше обединена отново – каза посланикът. - С това и с падането на Берлинската стена се възроди и Европа. Копнежът за свобода е неделим. Бранденбургската врата, която толкова дълго беше символ на разделението, се превърна в символ на единството, справедливостта и свободата. Празнуваме всичко това с нашите приятели в България.“ 

Видео обръщението на посланик Айххорн можете да видите на официалната фейсбук страница на германското посолство - ТУК

Изложбата на Моста на влюбените в София връща спомена за първите години след обединението през 1990 година и поставя акцент върху опита на Източна Германия, натрупан по време на прехода. Автор на експозицията е историкът - публицист Щефан Волле.


По повод годишнината Посолството на Германия, съвместно със Sofia Free Tour, организира и историческа обиколка на София под мотото „5 пъти Б: Батенберг, Баухаус, Брутализъм, Берлин и България – по следите на българо-германската история в София“. 

За Обединението на Германия и демократичните промени в Източна Европа след 1989 година посланик Кристоф Айххорн говори и пред слушателите на БНР.  Можете да чуете интервюто му пред Радио Пловдив и това за Програма "Хоризонт".

Снимки: Посолство на Федерална република Германия в София 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Приморско приключва сезона с 30% ръст на туристите

Курортният град Приморско е домакин на Черноморския форум 2024, където най-успешните компании и общини в Черноморския регион ще бъдат отличени на официална церемония, на 6 септември 2024 г. в центъра на града. За девета поредна година..

публикувано на 26.08.24 в 14:20

От 2001 г. в България има приета Програма за борба със сушата, но мерките в нея не се спазват

Няма точна статистика какъв ще е броят на изпепелените от пожари горски масиви у нас през това лято. По данни на Европейската информационна система за горски пожари в България се случват около 600 подобни инцидента всяка година. Ежегодно те засягат..

публикувано на 26.08.24 в 10:40

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28