Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нанотехнологиите - лекарство и опазване на природата

Използването на наночастици в медицината е сравнително нова практика. Не е далеч и денят, когато на пазара ще се появи така търсеното лекарство, което прецизно ще унищожава раковите клетки, без да уврежда здравата тъкан. Навлизат в приложение и нанотехнологии, които пречистват от замърсители, като антибиотиците, хормоните и пестицидите.

В тази област са насочени и разработките на младия химик д-р Ивалина Трендафилова*, които намират приложение в диагностиката и лечението на различни заболявания. Така например, освен че могат да открият новоформирани ракови клетки, наночастиците могат да бъдат проектирани да свързват химиотерапевтиците директно с тях.

"Знаем, че при химиотерапията се увреждат не само туморните, но и здравите клетки - отбелязва Ивалина. - С вграждането на лекарствата в тези носители, които синтезирам, успяваме да стигнем до тумора или заразената тъкан и там да се освободи лекарственото вещество, без да тровим целия организъм, което е изключително голямо предимство."


Нанотехнологиите могат, също така, и да подобрят разтворимостта на биологично-активни вещества с природен произход и по същия начин да позволяват доставяне на активното вещество до желания орган или тъкан.

Използвани като катализатори в реакции за разпадане на замърсители, наночастиците могат да бъдат използвани и като средство за пречистване:

"Обикновено това са окислителни реакции, които пречистват отпадните води от различни производства. Вредните веществата в тях са в много малки концентрации, които се смятат за допустими. Това води до обратното им освобождаване в природата. През последните години обаче изследванията показват, че натрупването им в почвите и водните басейни поражда сериозни проблеми. Тези органични замърсители влияят върху размножаването и популациите на видовете. Системите, които разработвам, са именно в тази насока - пречистване от микрозамърсители. Целта е пълното им разграждане до вода и въглероден диоксид или поне до вещества, които не биха могли да вредят както изходните."

Заради усърдието и отдадеността си на науката, Ивалина Трендафилова печели най-престижната стипендия в сферата на науката, по програмата „Мария Склодовска – Кюри“ (MSCA). Програмата е в университета в Намюр, Белгия, където тя ще продължи изследванията си. Плановете ѝ са след като събере опит и знания да се върне в България и да ги предаде на колегите си. Мечтата ѝ е с това да допринесе за развитието на науката в България на световно ниво:

„Когато нещо ти е на сърце и знаеш, че това е твоето призвание и страст - даваш всичко от себе си и продължаваш. Все още продължавам да твърдя, че желая да се развивам в науката. Тя ме вълнува, кара ме да се сблъсквам всеки ден с нови предизвикателства, да мисля, да чета, за да разреша даден проблем. Искам да остана в науката. Това да се събуждаш с желание за работа е предимство, което малко хора имат.



* Ивалина Трендафилова е главен асистент и доктор в Института по органична химия с център по фитохимия към БАН, София

Автор е на десетки научни публикации в сферата на нанонауките и нанотехнологиите

Ръководител на проекти за разработване на нови нанокомпозитни системи и нови доставящи системи за биофлавоноиди.

Носител на награди и отличия, сред които и Наградата на млад учен „Проф. Марин Дринов“, научно направление „Нанонауки, нови материали и технологии“, София, България, 2019.

През 2020 г. е сред от шестимата номинирани за Националната награда за млад талант в изкуството и науката на Националния дарителски фонд „13 века България“.


Снимки: fund13veka.bg и архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43