Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Представителството на студентските съвети чества 20-годишен юбилей

Даниел Парушев
Снимка: sc.unwe.bg

Университетът за национално и световно стопанство е домакин на събитие, организирано от Националното представителство на студентските съвети (НПСС), с което организацията отбелязва своята 20-годишнина. По време на церемонията, която се провежда при спазване на всички противоепидемични правила, с почетен знак ще бъдат отличени личности, допринесли за развитието на организацията. 

„С част от тях организацията продължава своето сътрудничество и днес, но имената им избирам да оставя все още в тайна“ – заяви в интервю за Радио България председателят на НПСС Даниел Парушев. Според него, макар в повечето случаи дейността на организацията да остава незабелязана, тя е постигнала немалко за последните 20 години:

„Успяхме да я наложим като име, а в студентската общност ни припознават, тъй като постоянно изпращат различни сигнали до нас за проблеми, с които се сблъскват. Пример за проблем, който НПСС реши е, че успя да осигури средствата за ремонт на студентските столове и общежития в размер на 38 милиона лева, както и 2 милиона за стипендии. Максималният праг за стипендиите също бе увеличен от 150 на 180 лева“.  

В исторически план, след разпадането на единствената студентска организация до 1989 г – Комсомола и няколкогодишен период на многобройни неустойчиви студентски формирования, основополагаща роля за създаването на студентските съвети изиграват протестите срещу кабинета на Жан Виденов през 1997 година. Година по-късно на среща във Велико Търново се обсъжда създаването на студентско обединение на за цялата страна. През пролетта на 1999 г. обединението им се преименува, а в началото на март 2000 година е официално учредено с името, което носи и до днес – Национално представителство на студентските съвети в Република България.

Съставил: Йоан Колев

Още от категорията

Демографските прогнози могат да обезсмислят жилищното строителство в София

Тревожна негативна демографска тенденция се наблюдава в цивилизования свят не отскоро. „В страните, в които културното равнище и благосъстоянието на населението е по-ниско, сме свидетели на изключително бурно демографско развитие. За разлика от..

публикувано на 01.03.21 в 10:48

Излекуваните за денонощието са повече от новозаразените с Covid-19

Новите случаи на коронавирус в България за последното денонощие са 332 при 2531 направени теста, сочи Единният информационен портал. Положителните проби са 13,1%. Излекуваните за последните 24 часа са 408. Активните случаи са 31 302. 4744 болни са в..

публикувано на 01.03.21 в 08:59

Днес отварят ресторантите, но не и нощните клубове

От 1 март се разрешават посещенията в заведенията за хранене и развлечения, след като със заповед на здравния министър се предприе разхлабване на противоепидемичните мерки. Условието е да се използват половината от местата в тях и да се спазва 1,5 м..

публикувано на 01.03.21 в 06:25