Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представителството на студентските съвети чества 20-годишен юбилей

Даниел Парушев
Снимка: sc.unwe.bg

Университетът за национално и световно стопанство е домакин на събитие, организирано от Националното представителство на студентските съвети (НПСС), с което организацията отбелязва своята 20-годишнина. По време на церемонията, която се провежда при спазване на всички противоепидемични правила, с почетен знак ще бъдат отличени личности, допринесли за развитието на организацията. 

„С част от тях организацията продължава своето сътрудничество и днес, но имената им избирам да оставя все още в тайна“ – заяви в интервю за Радио България председателят на НПСС Даниел Парушев. Според него, макар в повечето случаи дейността на организацията да остава незабелязана, тя е постигнала немалко за последните 20 години:

„Успяхме да я наложим като име, а в студентската общност ни припознават, тъй като постоянно изпращат различни сигнали до нас за проблеми, с които се сблъскват. Пример за проблем, който НПСС реши е, че успя да осигури средствата за ремонт на студентските столове и общежития в размер на 38 милиона лева, както и 2 милиона за стипендии. Максималният праг за стипендиите също бе увеличен от 150 на 180 лева“.  

В исторически план, след разпадането на единствената студентска организация до 1989 г – Комсомола и няколкогодишен период на многобройни неустойчиви студентски формирования, основополагаща роля за създаването на студентските съвети изиграват протестите срещу кабинета на Жан Виденов през 1997 година. Година по-късно на среща във Велико Търново се обсъжда създаването на студентско обединение на за цялата страна. През пролетта на 1999 г. обединението им се преименува, а в началото на март 2000 година е официално учредено с името, което носи и до днес – Национално представителство на студентските съвети в Република България.

Съставил: Йоан Колев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35