Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 212

Снимка: БТА

Част от българите няма да се разболеят от Covid-19 или ще го прекарат много леко

Без да са боледували, някои хора имат клетъчен имунитет срещу Covid-19, каза зам. директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Пред БНТ тя коментира, че вероятно това е в резултат на кръстосана реактивност от другите коронавируси, които циркулират. „Това означава, че част от населението никога няма да се разболее или ще го прекара много леко“, посочи проф. Христова и потвърди факта, че мъжете се разболяват по-често и прекарват по-тежко вируса.

Увеличава се броят на постъпилите в болница с Covid-19 у нас

За изминалото денонощие в България са регистрирани 69 нови случаи на Covid-19. От направените общо 1278 PCR теста, 5,4% са положителни. В болница се лекуват 917 души, като 56 са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 30 души, а трима пациенти с Covid-19 са починали.

Няма необходимост от промени и затягане на противоепидемичните мерки

Въпреки нарастването на хоспитализираните, няма опасност пред здравната система, заради COVID-19, увери здравният министър Костадин Ангелов, информира БНР-Хоризонт. Системата е обезпечена с достатъчно легла и медици. За последните дни наблюдаваме увеличение с около процент на заетостта на болничните легла. от 10 на 11%. А в интензивните отделения от 4 на 4,8%. Тези числа дават към настоящия момент онази сигурност, която ни е необходима, за да не променяме мерките в България, каза министърът. Той увери още, че медицинските специалисти, борещи се на първа линия срещу заразата, ще продължат да получават допълнителното си възнаграждения от 500 евро докато продължава обявената извънредна епидемична обстановка.

Мария Габриел под карантина 

Еврокомисарят Мария Габриел е под карантина за 7 дни след потвърден случай на Covid-19 на член на екипа й. В своя профил в социалната мрежа Фейсбук, Габриел уточни: „Вчера беше потвърден положителен PCR тест за Covid-19 на член на моя екип. Спазвайки всички изисквания и действащите регулации е наложително да се изолирам за следващите 7 дни. Чувствам се добре и нямам симптоми. Пожелавам на всички Ви да бъдете здрави, да спазвате предпазните мерки, което защитава Вас и хората около Вас“.

В сектор Туризъм са запазени 29 000 работни места

Въпреки удара, който претърпя туристическият бранш, заради Covid-19, в България са запазени 29 000 работни места, съобщи министърът на туризма Мариана Николова в Пловдив. Тя посети града по повод откриването на новата академична година в Университета по хранителни технологии УХТ –Пловдив. По думите й в резултат на положените от държавата усилия и спешните социално-икономически мерки България беше отличена от Световния съвет за пътувания и туризъм с печат за безопасност и хигиена.

Българка ще участва в световна среща, посветена на Covid-19

Антоанета Великова е единствената българка, избрана да участва в предстоящата среща на високо равнище за мир, посветена на проблемите след Covid-19. Форумът се организира от Глобалната верига за мир и ще се проведе в Истанбул от 15-и до 18-и октомври.  В него се включват 200 млади хора на възраст от 18 до 40 години от целия свят. 37-годишната Антоанета Великова от Велико Търново е лицензиран преводач към Министерството на външните работи в България. Участието ѝ е в дискусиите, посветени на образованието в условията на пандемията.

Новата ОП „Човешки ресурси“ акцентира на заетостта и обучението по дигитални умения

Заради пандемията от Covid-19, новият вариант на ОП „Човешки ресурси“ се фокусира върху пазара на труда и обученията по дигитални умения, съобщи репортерът на БНР Цветелина Стоянова. Оперативната програма ще насочи и сериозен ресурс към курсовете за квалификация и преквалификация. Предвиждат се и  пакети от мерки специално за младите хора, за да останат да работят в България.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Съставил: Йоан Колев и екип „Новини“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Още турски пожарникари и техника пристигнаха в Южна България

Турция изпрати допълнителна помощ на България в борбата с пожарите, обхванали страната, предаде БГНЕС. Към изпратените на 17 юли екипи през граничния пункт Дерекьой се присъединиха още 32-ма души персонал и 11 превозни средства. Границата са преминали 2..

публикувано на 19.07.24 в 09:22

Огнеборци от България гасят пожари край Солун

Български пожарникари гасят огнища край Солун в помощ на гръцките си колеги и доброволци, предава БТА. 44 пожарникари с две пеши групи и 12 противопожарни автомобила работиха за потушаването на пламъците край града. Два от автомобилите и осем пожарникари са..

публикувано на 19.07.24 в 09:10
Село Воден след пожара

Пожари, хора, държава...

Горещини, силен вятър, огнен ад. На това стана свидетел и България в последните дни. Изпепелени къщи, погубени домашни и диви животни, унищожена реколта, осакатена природа…  И човешка мъка след огъня. „Аз съм на 66 години. В тази къща съм..

публикувано на 19.07.24 в 00:10