Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Доника Ходжа за българско-албанските взаимоотношения в образованието

Снимка: Посолство на Албания -архив

В различни исторически периоди големи групи албанци напускат страната си, за да търсят подслон и работа в други страни. Не малко от тях намират възможност за нов живот по българските земи, където живеят и до днес. Заселването на албанците в България датира не по-късно от падането на Албания под турско владичество през 1385 г. В началото те идват като земеделски работници през лятото, а през зимата като майстори зидари. Миграцията на албанци към българските земи продължава и след Освобождението на България от османско иго през 1878 г. В този период албанските гурбетчии, заедно с целия български народ, вземат участие във възстановяването на страната.

След промените, когато се създадоха условия българи и албанци да пътуват свободно, този процес не спира. Много албанци развиват свой бизнес в България. В двете държави се създадоха министерства и агенции, ориентирани към съхраняване на етническото и културно пространство, извън територията на страните. Тези институции създават програми, организират конкурси и събития с цел възвръщане на сънародниците към корените.

Такава крачка преди време предприе Националната агенция за диаспората и Агенцията за осигуряване на качество във висшето образование на Република Албания. Те се договориха с Тиранския университет за отпускане на стипендии за обучение на чужди граждани с албански произход за учебната 2020-2021. За България са предвидени две стипендии, които включват таксата за обучение, изучаването на албански език през първата година на следване и разходите за настаняване и храна през учебната година. Студентите ще се обучават в различните факултети на Тиранския университет. Палитрата от предлаганите специалности е богата: психология; икономика и бизнес; социология; право; политически науки; география; медии и комуникация; история; археология и други, главно в социалните и хуманитарни науки.

На какви условия трябва да отговарят кандидатите - отговор дава посланикът на Република Албания в България, Доника Ходжа:

„Да са завършили средно образование с не по-нисък успех от 8 (бел.ред. по десетобалната система) или еквивалентен на него, да не са завършили пълния цикъл на университетско обучение, което удостоверяват със съответния документ. Също така кандидатът трябва да се обучава в една от приоритетните специалности посочени в договора. И не на последно място да са български граждани с албански произход.“

Наред с българските граждани от албански произход в Тиранския университет могат да кандидатстват и чуждестранни граждани. За тях също се отпускат квоти в различните специалности, но за гражданите с албански произход са по-високи. А българските граждани от албанската диаспора трябва да представят:

„Копие от паспорт, удостоверение, че следват, списък с оценките, мотивационно писмо, в което да обяснят защо искат да учат в Албания. Документите трябва да бъдат преведени и легализирани в съответствие с албанското законодателство. Кандидатите ги представят в Посолството на Албания в София и ние имаме грижата да ги препратим в Албания за одобрение. Всички възможности за контакт са лесно достъпни и са публикувани на нашата уебстраница“,посочва посланик Доника Ходжа пред Радио България и продължава:

„Между България и Албания винаги е съществувал договор и програма за развитие на сътрудничеството в образованието и науката. В момента Програмата за периода 2020-2022 е във фаза на одобрение в двете страни и в най-скоро време ще бъде подписана. Двустранното ни сътрудничество е много добро, особено в областта на образованието. Над 300 албански студенти се обучават във висши учебни заведения в България, като само в Благоевградския университет са около 100 души. В рамките на обмена, студенти и докторанти от специалността "Балканистика" на Софийския и на Великотърновския университет правят специализации в различни университети в Албания. Смятам, че сътрудничеството в областта на образованието може да се разшири. Нашите две страни са в един регион и са много сходни. Ще бъде добре, ако младежкият обмен се увеличи - това е предпоставка да се опознаем по-добре и ще повиши качеството на отношенията между страните ни.“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50