Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Нощ на литературата“ гони вечерната умора от София и от страната

Снимка: Facebook /Нощ на литературата

„Нощ на литературата“ е събитието, което обещава отново срещи с интересни автори, преводачи и актьори, които ще представят висок клас четиво пред жадната за книги аудитория. Това е девето по ред издание на инициативата. Началото се поставя в 18:00 на 7 октомври, когато по едно и също време (до 21:00 часа) на различни места в столицата и в още 13 български града ще се четат произведения на съвременни европейски автори.

Основен организатор e Чешкият институт в София в партньорство с посолствата и другите културни институти на европейските страни, представителството на ЕК в България, Фондация „Детски книги”, а БНР е медиен партньор на мащабната проява. 

Нощта на литературата дава уникална възможност на публиката да попадне на необичайни за книгата места и да се запознае с творчеството и идеите на неизвестни до момента автори. И тази година акцентът е върху многообразието от езици и произведения. Докато обикалят из т.нар. читателски гнезда, посетителите ще могат да чуят откъси от книги, преведени от немски, френски, датски, италиански, сръбски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски и френски. Нощта на литературата показва и колко голяма е ролята на преводачите от различни езиции на издателите на съвременна литература.За втора година Нощта на литературата търси контакт с по-младата аудитория. Читатели над 13 години също са поканени в литературните маршрути – те могат да посетят читателските гнезда в София, специално обозначени на картата на събитието или да се запознаят с подходящите за тях книги чрез #Хаштаг тийн маршрут на страницата www.noshtnaliteraturata.com.

Редактор: Гергана Манчева

Снимки: Facebook /Нощ на литературата, Христо Георгиев

Още от категорията

Започва дело срещу подпалването на българското знаме във Вевчани

Прокуратурата в Струга е завела дело след съобщенията в медиите за подпалване на българското знаме на карнавал във Вевчани, съобщи Македонската информационна агенция, цитирана от БТА. Делото е заведено за уронване на репутацията на чужда..

публикувано на 16.01.21 в 12:11

От 18 януари Англия и Шотландия искат тест за Covid-19

Изискването за представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус за всички влизащи в Англия и Шотландия граждани, включително и от България, е отложено и влиза в сила от 04:00 ч. (GMT) на 18 януари 2021 г., съобщи българското външно..

публикувано на 15.01.21 в 15:46

България е заявила към 5 производители Covid ваксини за 6 млн. души

2,3 млн. души, или 36% от населението на България без децата до 16-годишна възраст, могат да бъдат ваксинирани през първите шест месеца на тази година, съобщава БГНЕС, като цитира пресцентъра на Министерството на здравеопазването...

публикувано на 15.01.21 в 13:10