Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 213

Снимка: архив

Много нисък процент на заболеваемост в училищата 

Под 100 са заразените ученици с Covid-19 в България от общо 720 хиляди в цялата страна. Това стана ясно от изявление на заместник-министъра на образованието Таня Михайлова. Пред БНР тя каза, че в момента 52 паралелки са поставени под карантина, което представлява много нисък процент на заболеваемостта. Таня Михайлова призова децата и родителите им да избягват случайни контакти.

Училищата се нуждаят от психолози в условията на коронавирус 

Необходимостта от тези специалисти обоснова пред БНР Яна Алексиева, изп. директор на Асоциация “Родители”. Според нея, породилата се паника в началото на учебната година не се е отразила добре на учениците. “Сега очакваме училищата да социализират отново децата към учебния процес, а не само да ги сближат със съучениците”, каза Алексиева и увери, че и училищата, и детските градини спазват мерките за безопасност и гарантират сигурна среда. 

Карантирана паралелка в Стара Загора заради заразен ученик 

Седмокласник от средното училище "Васил Левски" в Стара Загора е дал положителен тест за коронавирус. Съучениците му от днес са под карантина и ще учат в електронна среда. Друг заразен с Covid-19 ученик от града се намира в болница и му се прилага лечение с кислородна маска. “През миналата седмица в пет учебни заведения имахме проблеми заради коронавирусна зараза", каза Татяна Димитрова, директор на Регионалното управление на образованието в Стара Загора. Тя съобщи и че в клас се връщат вече първите карантинирани паралелки от езиковата гимназия "Ромен Ролан". 

7,6% положителни PCR тестове за денонощието 

283 нови случаи на Covid-19 са установени през последните 24 часа при направени 3713 PCR тестове, показват данните на Единния информационен портал. Най-много новозаразени са регистрирани в София - 62, в Пловдив – 40 и в Благоевград - 24. Десет души са починали, излекуваните са 165, а в интензивни отделения се намират 59 пациенти. Активните случаи са 5837. От началото на пандемията са направени 546 789 тестове, от които положителни са се оказали 21 870. Вируса са преодолели 15 179 души.

Държавният бюджет ще остане на плюс до края на 2020 г.

За първите 9 месеца държавният бюджет има 450 млн. евро излишък и за поредна година ни очакват последни месеци от година, в които ще се харчи доста. Скептичен съм, че ще има дефицит, защото няма достатъчно пера, по които да се похарчат тези пари. Големите суми и голямото спестяване идват от капиталовите разходи. Затова не ми се струва, че ще има сериозна актуализация на бюджета, коментира пред БНР Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Ганев прогнозира, че е малко вероятно, ЕС да спре пари за България през 2021 г. Напротив, тогава ще се усвояват повече средства като реакция срещу кризата с коронавируса, смята експертът. Но тогава ще има по висок дефицит, заради меркикте срещу кризата. 

Недостиг на болнични легла в Търговище

В многопрофилната болница в Търговище намаляват свободните легла, определените за пациенти, заразени с коронавирус, съобщи кореспондентът на БНР Евтим Петков. В момента броят на заболелите е 36 при капацитет от 41 места. Заради притеснителното повишаване на броя на заразените с Covid-19 ще се търсят възможности за допълнителни легла в болниците в съседните градове.

Семейство лекари от Луковит заразени сCovid-19

Общопрактикуващ лекар и акушер-гинеколог от Луковит са дали положителни проби за коронавирус. Заразен е още един човек от тяхното семейство. „И двамата медици са използвали лични предпазни средства в работата си и не се предполага здравен риск за пациентите им", коментира д-р Анета Винева, директор на РЗИ – Ловеч.

Зам.-кмет е дал положителна проба за Covid-19 

Хасковският зам.-кмет Динко Тенев е установен с коронавирус, а други двама служители в общината са проявили симптоми на заразата и им предстои тестване. Ситуацията няма да се отрази на работата на общинската администрация, информираха от кметството. В сградата е извършена пълна дезинфекция.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софийският университет и Университетът Бенгази искат да развиват съвместни проекти

Представители на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета Бенгази - най-големия и най-стар университет в Либия, създаден през 1955 г., обсъдиха в Бенгази възможностите за сътрудничество. Университетите планират обмяна на студенти и..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Президентът летя над София и коментира мандата за съставяне на правителство

Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на останалите парламентарно представени партии ще бъдат ясен знак за това дали ще има такава подкрепа...

публикувано на 16.07.24 в 13:03

Очаква се въздушна помощ от Чехия и Румъния за гасене на пожарите в България

Задвижили сме механизма за гражданска защита към ЕС. Имаме потвърждение от Чехия, която ще изпрати два хеликоптера. Чакаме потвърждение и от Румъния. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов, който пристигна в Стара Загора, където продължава борбата..

публикувано на 16.07.24 в 12:52