Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видео гид за 121-ата годишнина на часовниковата кула в Чупрене

Снимка: архив

Министерството на туризма започна излъчването на рекламни клипове, направени съвместно с представители на Асоциацията на екскурзоводите в България. Идеята е да се популяризират малко известни местности и туристически обекти в страната ни. Едно такова кътче е село Чупрене в Северозападна България.

А най-голямата местна забележителност е часовниковата му кула, която заслужава световна известност, убедени са хората от селото. Кулата на Чупрене е в същото време и камбанария на съседната църква „Свети Николай“. През 1926 година от четирите й страни са поставени часовници, които работят безупречно и до днес, а звукът им отеква в цялата околност. Преди повече от 4 десетилетия кулата в селото, с малко над 500 жители по последни данни, е обявена за паметник на културата. Днес българските екскурзоводи отвеждат своите туристи до това красиво място, което малцина са виждали.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гл. ас. Радослав Йорданов: Няма как да опознаеш Дунава, ако не се "гмурнеш" в него

Лятото може да е незабравимо не само с почивка край морето, а и с разходка до дивите плажове на Дунава. Всяко от градчетата по бреговете на голямата река си има своето място, където човек може да разпъне чадър и да стъпи върху фините речните пясъци...

публикувано на 14.08.24 в 09:45

Възстановен е мостът на Кольо Фичето в град Бяла

След дългогодишна разруха, един от емблематичните мостове, строени от майстора зидар Кольо Фичето, е готов отново да посреща туристи.  Беленският мост е построен над река Янтра през 1865 - 1867 г. по нареждане на валията на Дунавския..

публикувано на 11.08.24 в 09:10

Безплатните турове на Open Vratsa, които разкриват красотите на Враца и на Врачанския Балкан

От това лято посетителите на Враца могат да опознаят планинското градче чрез напълно безплатните обиколки с гидове по модел на подобни турове, които се предлагат в големите европейски градове. Идеята е гостът, който за пръв път посещава северозападния..

публикувано на 09.08.24 в 12:30