Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската ваксина срещу Covid-19 ще действа срещу всички щамове

Снимка: архив
„До Нова година ще е готов прототипът на българска ваксина срещу коронавируса, след това сме готови за клинични изпитания“. Това заяви за БНТ доц. Пенка Петрова, директор на Лабораторията по експериментална имунология към БАН. Цената на ваксината ще зависи от това, доколко държавата ще се ангажира с производството. Българската протеинова ваксина се е съсредоточила върху генома и се очаква да действа срещу всички щамове, подчерта Петрова. 
Според нея повишението на случаите на заразени с коронавирус в България през последните дни се дължи на отхлабените мерки и тръгването на децата на училище.
С цел превенция се препоръчва промяна на хранителният ни режим. Установено е, че при недостиг на селен в организма има по-голям риск от фатален изход на заболяването, твърди Петрова. Селенът се среща в традиционни за българите храни, като зърнените - пшеница, овес, ръж.
Силно се препоръчват и морските продукти. Нужни за организма ни са и антиоксидантите, затова е необходимо да приемаме достатъчно витамините C и D.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17