Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи прекосиха с гребна лодка Атлантическия океан

Снимка: Facebook

Българската гребна експедиция NEVEREST (You never rest, until you reach your Everest) завърши благополучно в Барбадос. Баща и син - Максим и Стефан Иванови, прекосиха изцяло със собствени сили Атлантическия океан за 105 дни. 

Те потеглиха от Португалия на 14 юни, за да пристигнат на Карибите късно снощи българско време. Двамата изминаха 4444 морски мили. 

Единствената им спирка беше остров Лансароте на Канарите, където те  прекараха 9 дни заради отстраняване на неизправност в навигационната система. 

Иванови акостираха в Барбадос в 12 ч. местно време на 6 октомври. 

Максим отпразнува 17-тия си рожден ден в океана. От екипа посочват, че той е най-младият гребец, осъществил такова прекосяване.

Пътуването на двамата е обвързано с каузата "Да! За живот!" - Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията на Министерство на здравеопазването, която стартира на 5 ноември 2019 г. По данни на министерството близо 1200 български граждани се нуждаят от трансплантация и живеят с надеждата да водят нормален живот.​


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарът в граничната планина Славянка бе спрян на българска територия

Навлизането на пожара от Гърция в България през билото на граничната планина Славянка бе спряно с усилията на повече от 60 горски служители, пожарникари и военни. Ситуацията продължава да е рискова, защото планината продължава да дими от гръцка страна...

публикувано на 25.07.24 в 08:26
Българска академия на науките

България е домакин на конференция за климатичните рискове в Черноморския регион

Българската академия на науките и Столична община са домакини на научна конференция на тема „Климатичните рискове в Черноморския регион”, която ще се проведе на 25 и 26 юли. Международно признати учени от България и региона ще обсъдят климатичните..

публикувано на 25.07.24 в 07:10

Българското куче Дарк ще бди за сигурността в Париж за Олимпиадата

Полицейско куче, обучено да открива експлозиви, и неговият водач Богдан Димитров от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са вече в Париж и следят за безопасното провеждане на Олимпийските игри. Кучето Дарк и Богдан са част от българския..

публикувано на 24.07.24 в 15:59