Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи прекосиха с гребна лодка Атлантическия океан

Снимка: Facebook

Българската гребна експедиция NEVEREST (You never rest, until you reach your Everest) завърши благополучно в Барбадос. Баща и син - Максим и Стефан Иванови, прекосиха изцяло със собствени сили Атлантическия океан за 105 дни. 

Те потеглиха от Португалия на 14 юни, за да пристигнат на Карибите късно снощи българско време. Двамата изминаха 4444 морски мили. 

Единствената им спирка беше остров Лансароте на Канарите, където те  прекараха 9 дни заради отстраняване на неизправност в навигационната система. 

Иванови акостираха в Барбадос в 12 ч. местно време на 6 октомври. 

Максим отпразнува 17-тия си рожден ден в океана. От екипа посочват, че той е най-младият гребец, осъществил такова прекосяване.

Пътуването на двамата е обвързано с каузата "Да! За живот!" - Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията на Министерство на здравеопазването, която стартира на 5 ноември 2019 г. По данни на министерството близо 1200 български граждани се нуждаят от трансплантация и живеят с надеждата да водят нормален живот.​


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще се опита да сложи край на "френската безработица"

Прекратяването на схемите с т.нар. френска безработица, по които човек получава с месеци 2200 лв. обезщетение срещу 2-3 дни осигуряване във Франция или друга европейска страна, е въпрос на дни. Социалната комисия в парламента прие промените в Кодекса за..

публикувано на 24.07.24 в 12:39
Атанас Запрянов

В авиобазата край Пловдив няма да има съоръжения за ядрено оръжие

В авиобазата до с. Граф Игнатиево край Пловдив няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие. Това се казва в писмения отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос, поставен от депутата Иван Петков от БСП. Министерството на..

публикувано на 24.07.24 в 11:08
Стокхолм и Отава

Българските посолства в Стокхолм и Отава предупреждават за измами за работа

За значителен ръст през летния сезон на случаите с измамени български граждани с обещания за работа в Швеция предупреждават от българското посолство в Стокхолм. В грама на представителството се отбелязва, че безработни, най-често с нисък социален и..

публикувано на 24.07.24 в 10:59