Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Европейските субсидии - определящи за овощните градини у нас

Милен Георгиев е собственик на овощен разсадник в района на град Айтос. Казва, че това е семеен бизнес на повече от 20 години, а качеството на производството е постоянна величина. Асортиментът е много разнообразен – всякакви видове ябълки, круши, праскови, череши, вишни, сини сливи, орехи, лешници, както и различни видове лози. А напоследък има голямо търсене на киви и шам фъстък.

Разсадникът е разположен на около 100 дка земя като семейството притежава и оранжерии.Пандемията от коронавирус направи 2020 година необичайна и трудна за всички, но капризите на климата увеличават предизвикателствата пред земеделските производители:

„Пандемията със сигурност ни повлия – казва Милен Георгиев пред Радио България. В месеците, които трябваше да бъдат най-силни за нас, ние бяхме затворени, нямаше как да работим. Но така беше при всеки един бизнес, не само при нас. От друга страна сушата беше доста сериозна тази година, но за щастие ние имаме доста източници на вода и по един или друг начин успяхме да се справим.“В момента е прекалено рано за продажби.
Времето е изключително топло, растенията са в силна вегетация и растежът им е най-силен. Добре е първо да окапят листата на дръвчетата и тогава те да бъдат извадени от земята, за да се засадят в овощната градина, съветва специалистът. Според него най-сигурни източници на качествени дръвчета в България са лицензираните разсадници, тъй като има и доста други на пазара, които припечелват за сметка на качеството и разнообразието на разсадъчния материал.

Европейските програми, насочени към земеделието, оказват пряко влияние върху създаването на овощни градини в страната ни.„Имаме много клиенти, които се стремят да влязат в някои програми, по които да направят големи градини – обяснява Милен Георгиев.– Следователно ние като разсадник им помагаме, маркираме и засаждаме градините, издаваме сертификати, които са им необходими за доказване качеството на разсада пред Европейската комисия, която ги оценява, за да им  даде съответните пари и точки. А напоследък доста стопани си правят предварително градини, с които да участват по тези европрограми и затова очакват и помощ от нас.“

Милен Георгиев с гордост разказва, че имат клиенти от всяка една точка на България, на които са засаждали цели градини и такива, които си купуват по 10-15 бройки за двора. Пътуват  из цяла България и няма място, където да не са засадили от своите дръвчета.

По отношение интереса към различните видове и сортове дръвчета, засаждани по европейските програми, той допълва:

„В последните години всичко опираше до това, какви субсидии ще бъдат отпуснати. Например имаше субсидии за орехи, сини сливи и субсидии за всякакви костилкови дръвчета, семкови растения - каквито субсидии се отпускат, такива градини се засаждат. Не е имало случай да са отпуснати субсидии и стопаните да не са се възползвали от тях.“

А ако искате да си засадите плодни дръвчета в градината, запомнете, че за българските климатични условия, най-сигурно е това да се случи до края на месец март.

Снимки : Facebook /Милен Георгиев

Галерия

Още от категорията

Прогнозират сериозен спад на средствата, които емигрантите изпращат в България

Спадът на парите, които мигрантите изпращат в родината си ще има разрушително въздействие в редица страни от региона на Източна Европа и Централна Азия, прогнозира Световната банка. Експертите предвиждат спад от 16 на сто на изпращаните от чужбина..

публикувано на 26.11.20 в 11:01
Лъчезар Борисов

Загубите в БВП може да достигнат 500 млн. евро

Като министър на икономиката не исках да затваряме сектора, но важното е, че това е само за 3 седмици. На 21 декември бизнесът отново ще работи. Трябва да се съобразим с епидемичната обстановка и да мислим и за здравето на хората. "За да имаме..

публикувано на 26.11.20 в 10:21

Първа стратегическа среща по проекта BeamUp lab в подкрепа на стартъпите

Днес се очаква да бъде дадено началото на първата стратегическа среща по стартиралата на 3 ноември специално разработена Програма за стимулиране и насърчаване растежа на стартъпи, малки и средни компании BeamUp lab. Програмата е създадена..

публикувано на 26.11.20 в 05:15