Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без PCR след карантина и засилен контрол на мерките срещу Covid-19 у нас

Доц. Ангел Кунчев: Доказа се, че при спазването на всички мерки, училищата са безопасно място

Снимка: БГНЕС

Няма да се затягат мерките срещу Covid-19 в България, но ще бъде засилен контролът по спазването им. Това стана ясно след седмичния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ).

„Българските граждани да бъдат абсолютно спокойни, защото не се налага затягане на мерките срещу Covid-19“, заяви  министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и допълни, че „единствено, което ще продължим да правим, е да осъществяваме контрол“.

Той уточни, че няма значително увеличаване на пациентите с Covid-19 в болниците, въпреки че се увеличават заразените с болестта медицински лица. Заетостта на леглата в интензивните отделения към настоящия момент е 5%, а тази в специализираните отделения на болниците възлиза на 14 на сто.

Отпада провеждането на PCR тест след 14-дневна карантина, обяви още министър Ангелов. Той обоснова  новото правило с факта, че две седмици след заразяването, вирусът отслабва товара си в човешкия организъм, което изключва опасността болният да разпространява зараза. PCR тестове след карантината ще продължат да се правят обаче на хора с придружаващи заболявания, поясни директорът на столичната Регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев.

Имаме ниски нива на заболеваемост по отношение на децата в училища, категоричен бе здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той уточни, че 3 на всеки 1000 училищни паралелки в България са под карантина.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев допълни, че въпреки страха в началото на учебната година, се доказа, че при спазване на всички мерки, училищата могат да бъдат едно безопасно място. В момента засегнатите учебни заведения са под 1%.



Според доцент Кунчев, въпреки значително нарасналия брой на заразените с
Covid-19, България запазва мястото си като заболеваемост и смъртност, на фона на значителен ръст на случаите в цяла Европа. „Ръстът на заболеваемостта в Европейския съюз през последните две седмици е +23%, който е абсолютно равен на ръста в България. Това поставя страната ни в сравнително благоприятно положение, тъй като запазваме средни нива на заболеваемост за Европа, обясни още доц. Кунчев.

Редактор: Йоан Колев
Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25