Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Многоликата нощна София през очите на младите

Снимка: архив

Последните слънчеви лъчи огряват статуята на София в сърцето на столицата, а отблясъкът от златната й маска премрежва погледа на бързащите минувачи. Още недочакали спускането на нощта, светлините на заведенията примамват първите си посетители. Музиката се увеличава и леко заглушава глъчката. А ако се вслушаме в нея, може би ще доловим по нещо и от онова, което в този миг вълнува хората.

Всеки ден може да бъде различен и запомнящ се. Затова е хубаво да си подарим и малко време, за да усетим цветността, красотата и духа на града. А всичко това може да намерим събрано на най-неочаквани места. Дали заради пандемията от Covid-19 или по други лични причини, отговорът на въпроса „Каква е рецептата за запомняща се вечер навън?“ кара столичани да ни изненадват с отговорите си.

Много обичам късни вечерни разходки, когато градът е заспал, а улиците са празни и тихи – споделя Ели пред Радио България. – Обожавам светлините на града, които подобно на малки светулки ме пренасят в друга реалност. Когато минавам покрай някоя жилищна сграда, поглеждам към светещите прозорци и си представям как хората вечерят или разговарят, потопени в уюта на дома. Чарът на нощна София не се крие във вечер, прекарана в претъпкано заведение и с шумна компания, затова и предпочитам разходка из центъра на града. А когато се прибирам късно, нарочно не използвам такси или градски транспорт и вървя пеша. Това е моето време за уединение и размисъл.“През последните години София все по-често ни показва и друго свое лице – на домакин на разнообразни фестивали. Дали те ще променят класическата представа на столичани за неангажираща вечер в края на работната седмица или през уикенда? 

„Вероятно фестивалите по някакъв начин преобръщат представите на хората за пълноценно време навън – смята Таня. – Това със сигурност е за добро, защото ако отидеш на кино-, джаз- или друг фестивал на открито, това е подходящ начин да съчетаеш културата и изкуството с една запомняща се вечер с приятели. Но дори и да си сам, може да се запознаеш с много хора и да откриеш общи неща с тях.“

Според Таня фестивалите дообогатяват представата за града и го превръщат в средище на хора с общи виждания, интереси и воля за промяна на заобикалящата ги среда.

Столицата може да изглежда по различен начин и ако просто я погледнеш през бутилка от любимата пенлива напитка. За Стефан тя винаги е гарнирана с качествен рок и добри приятели, с които да сподели своите две страсти. 

Нощна София за мен е свързана с крафт бирата и с местата, в които тя се продава и консумира – казва той. – Аз съм от хората, които обичат да ходят в определени заведения, където посетителите се познават.“

Освен в бирените барове, през по-топлите дни Стефан се отбива и в градските паркове и кварталните градинки. Те са любимо място за разпускане и за Луиза, която ни разкрива още задължителни съставки за една запомняща се вечер. 

„Съчетанието между спокойствие и динамика в зависимост от настроението, което си имал през деня или седмицата – предлага своята рецепта тя. – Ако всекидневието ми е било по-натоварено, предпочитам по-спокойните места или домашните събирания. Иначе някои от най-страхотните партита, на които съм присъствала, са били на българските общности в чужбина. На тях винаги има страхотна музика, български дух и взаимност. А когато към празника се включи и друга балканска държава, преживяваме вечер, която се помни дълго.“


Снимки: архив

Още от категорията

Най- висок брой починали и оздравели от COVID-19 за денонощие

3146 са новите случаи на коронавируса за последното денонощие, сочи Единният информационнен портал. При направени 7244 PCR теста заразените са 43%. Активните случаи на зараза в страната са 83 671, а от началото на пандемията потвърдените случаи..

публикувано на 24.11.20 в 08:22

Над 100 студенти са готови да станат доброволци в Covid отделения

На фона на недостига на медицински персонал в редица градове в страната в условията на пандемията студенти по медицина искат да влязат като доброволци в Covid отделенията в болниците. Само за седмица са подадени 120 кандидатури. За това съобщиха за БНР..

публикувано на 24.11.20 в 05:15

Здравният министър предлага затягане на мерките срещу Covid-19

Ръстът на заболелите с коронавирус от последните седмици диктува необходимостта от въвеждането на силно ограничителни мерки. В противен случай здравната система няма да издържи. Това каза днес на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов..

публикувано на 23.11.20 в 18:42