Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата „Човече, къде си?“ – истината като път към щастието

7
Снимка: личен архив

Открита наскоро, постоянната изложба от керамични произведения на Иван Кънчев носи заглавието „Човече, къде си? (Нощни видения)“. За своите творби художникът е избрал малко необичайно, но сравнително комуникативно място – пространство във фабрика за мебели в София. „В извънредната ситуация, в която живеем, все повече възможности за изява биват отменени. Със собственика на фабриката решихме, че моите керамични произведения ще намерят своята публика сред хората, които посещават офиса му“ – така авторът мотивира избора на пространство за работите си.

Иван Кънчев е известен творец в областта на художествената керамика, с десетки участия в самостоятелни и общи изложби. В края на миналата година той представи и книгата „Творците говорят“, посветена на българската скулптура във всичките ѝ проявления. Колкото до проекта „Човече, къде си?”, художникът споделя:

„Той засяга актуални проблеми на настоящето битие. Всичко е фрагментирано в екологичен, социален и политически план. Земята е „нащърбена”. Човекът е малък и гол, объркан и беззащитен, представен с разперени ръце и разкрачени нозе – в поетично-художествено разпятие. Той е обект-субект, център и периферия, смисъл и път.


Човекът бяга, търси да открие своите устои. Човешката му същност е разклатена. Въвлечен е в мозайката на нестихващите проблеми, неистово се стреми към щастие в лабиринта на живота. Но дали той е в състояние да се опомни и да намери себе си? Дали ще открие щастието в тази посока на търсене?”

Изложбата е представена в края на септември в едно от най-престижните европейски специализирани списания за керамика Ceramics Now Magazine от Васи Хирдо, основател и главен редактор на изданието, базирано в Румъния.  Според текста на публикацията този проект е своеобразен зов за завръщане към естествения живот, за търсене и устояване на същностното в изкуството, зов за излизане от душевната смърт и зов за себе-осъществяване чрез себе-изразяване.

Проектът „Човече, къде си?” сродява скулптурата с функционалния съд, чрез мозаечна техника. Така търси универсалност, като същевременно запазва националните традиции, пише още изданието.

Съставил: Албена Безовска

Снимки: Личен архив на Иван Кънчев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37