Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложбата „Човече, къде си?“ – истината като път към щастието

7
Снимка: личен архив

Открита наскоро, постоянната изложба от керамични произведения на Иван Кънчев носи заглавието „Човече, къде си? (Нощни видения)“. За своите творби художникът е избрал малко необичайно, но сравнително комуникативно място – пространство във фабрика за мебели в София. „В извънредната ситуация, в която живеем, все повече възможности за изява биват отменени. Със собственика на фабриката решихме, че моите керамични произведения ще намерят своята публика сред хората, които посещават офиса му“ – така авторът мотивира избора на пространство за работите си.

Иван Кънчев е известен творец в областта на художествената керамика, с десетки участия в самостоятелни и общи изложби. В края на миналата година той представи и книгата „Творците говорят“, посветена на българската скулптура във всичките ѝ проявления. Колкото до проекта „Човече, къде си?”, художникът споделя:

„Той засяга актуални проблеми на настоящето битие. Всичко е фрагментирано в екологичен, социален и политически план. Земята е „нащърбена”. Човекът е малък и гол, объркан и беззащитен, представен с разперени ръце и разкрачени нозе – в поетично-художествено разпятие. Той е обект-субект, център и периферия, смисъл и път.


Човекът бяга, търси да открие своите устои. Човешката му същност е разклатена. Въвлечен е в мозайката на нестихващите проблеми, неистово се стреми към щастие в лабиринта на живота. Но дали той е в състояние да се опомни и да намери себе си? Дали ще открие щастието в тази посока на търсене?”

Изложбата е представена в края на септември в едно от най-престижните европейски специализирани списания за керамика Ceramics Now Magazine от Васи Хирдо, основател и главен редактор на изданието, базирано в Румъния.  Според текста на публикацията този проект е своеобразен зов за завръщане към естествения живот, за търсене и устояване на същностното в изкуството, зов за излизане от душевната смърт и зов за себе-осъществяване чрез себе-изразяване.

Проектът „Човече, къде си?” сродява скулптурата с функционалния съд, чрез мозаечна техника. Така търси универсалност, като същевременно запазва националните традиции, пише още изданието.

Съставил: Албена Безовска

Снимки: Личен архив на Иван Кънчев


Галерия

Още от категорията

Берлин. Да прескочиш стената

Фестивалът за българско документално и анимационно кино започва онлайн

От 4 до 10 декември ще се проведе 25-тия Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“ 2020 г. Откриването на фестивала ще е с документалната лента "Берлин - да прескочиш стената", предаде репортерката Светослава..

публикувано на 04.12.20 в 09:28

Книга вместо картичка – красив жест с кауза

Трепетното очакване на предстоящите светли празници завладява съзнанието ни, а най-популярните ключови думи в интернет търсачката стават „идеи за подаръци“. С изтеклите си 11 месеца, 2020 доказа, че е по-различна от всяка друга, а това неминуемо ще..

публикувано на 02.12.20 в 11:20

Български филми и кинохроники от преди 1944 г. вече са достъпни и онлайн

Интернет потребителите от цял свят вече имат свободен достъп до някои от най-любопитните български архивни ленти, които ще ги върнат почти в зората на кинематографията. Наскоро, във филмовия портал European Film Gateaway , бяха качени 43 наши видео..

публикувано на 01.12.20 в 10:05