Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Йохана и нейното късче земя

Снимка: Венета Николова

Под стъклените куполи на столичното Ларго е инсталирана бяла феерична сфера. Необичайната структура приканва минувачите да загърбят заобикалящия ги хаос и да надникнат вътре, за да се озоват лице в лице с … природата. 

КЪС ЗЕМЯ – така Йохана Траянова е нарекла своя проект. Младата визуална артистка иска да провокира хората да се замислят върху връзката си с природата и какво правят за опазването й. Затова е превърнала едно малко късче земя в сърцето на забързания град, в наситен с поезия, фотография и музика оазис на красотата. „Аз я наричам сфера, пълна с природа“ – казва Йохана. За целта тя е използвала изцяло рециклирани естествени материали.


Всеки може да разлисти нейната фотографска книга с визуална поезия и да разгледа 8-те експериментални полароидни триптиха. „Това не e фотографията в нейния чист, кристален образ, а по-скоро резултат от специален фотографски процес, при който извличам само т.нар. емулсия от полароида“ – обяснява Йохана. Затова творбите й приличат на акварели. Но защо точно триптихи?


„Така можеш да уловиш например едно цвете в момента, в който вятърът го вее или да го разгледаш от различни гледни точки, за да придобиеш по-цялостна картина на природния елемент. Как съчетавам фотография с поезия ли? Ами първо се появиха едни думички, а след тях – картинките. Те се превърнаха в едно любовно писмо към това, което ми е най-присърце – природата“ – признава Йохана. 


Нейното късче земя си има и звукова картина, която по красив начин илюстрира един ден в природата – от тихото утро, до събуждането на птичките, повея на вятъра в дърветата. След това се задават дъжд и гръмотевици, но после всичко затихва в песента на щурците.

КЪС ЗЕМЯ е свързан донякъде и с…  епидемията от Covid-19.

„Когато настана карантина, тя всъщност ни хвана в гората, където с приятеля ми имаме къща. И тогава се опитахме да преобърнем живота си. Там винаги, когато имаше някаква промяна във времето, обикалях с една записваща машинка и просто записвах, за да може по този начин да добавя и звукова илюстрация към инсталацията ми. Истината е, че за много артисти като мен, епидемията има и добра страна. В един момент тя просто спира абсолютно всякакъв друг страничен работен процес и ти разрешава да се срещнете с твоето изкуство и да се хванете ръка за ръка. От тази гледна точка за мен карантината беше страхотен период.“

От началото на лятото сферата на Йохана гостува на различни локации в София и Пловдив. Но проектът й има амбицията да се отправи и зад граници с идеята, чрез изкуство и поезия, да провокира хората да преосмислят отношението си към природата. Йохана е правнучка на известния български поет – символист Теодор Траянов. „Може би оттам идва цялото това теглене към природата, понеже много голям процент от стихотворенията му рисуват природни картини!“


Авторката на КЪС ЗЕМЯ е завършила специалност Драматургия в НАТФИЗ, но фотографията, графичният дизайн и поезията са нейната страст. Участвала е в поредица изложби, а първата й самостоятелна изява е фото-изложбата „Сънувам“, която също е посветена на нейната голяма любов – природата.

Подобно на много млади български творци, които искат да живеят и да създават съвременно изкуство тук, в България, Йохана се осмелява да експериментира и да мечтае. И да позволява на красотата да озарява живота й.

Инсталацията КЪС ЗЕМЯ може да бъде разгледана до 11 октомври в София.

Вижте видеото с Йохана Траянова и нейната инсталация КЪС ЗЕМЯ под стъкления купол на Ларгото в София:


Снимки: Венета Николова         

Още от категорията

Почина проф. Александър Чирков

На 82 години почина големият български кардиолог проф. Александър Чирков, преде БТА. Това е станало рано сутринта в хотел във Варна. Професорът внезапно се е почувствал зле, вдигнал е температура и рязко се е влошил. Въпреки усилията на лекарите е..

публикувано на 24.11.20 в 13:24

Нора Михайлова отваря врати между различни култури

Да бъдеш съпруга на дипломат не е лека задача. Донякъде това е и призвание и мисия в осъществяването на връзката между различните култури. Така вижда ролята си Нора Михайлова, която освен, че представя страната ни в дипломатическите среди, поддържа..

публикувано на 21.11.20 в 08:05
Димитър Палашев зад звукорежисьорския пулт, средата на 70-те години на миналия век.

Отиде си нашият приятел и колега Димитър Палашев

На 80-годишна възраст днес си отиде дългогодишният ни колега - звукорежисьорът от БНР Димитър Палашев, работил и с чуждоезиковите екипи на „Радио България“.  Димитър Палашев беше ярка творческа личност, един от създателите на Клуб “Родно радио” със..

публикувано на 20.11.20 в 15:26