Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За националния празник на Испания - поредица от прояви и в София

| обновено на 12.10.20 в 14:09
Снимка: Pixabay

На 12 октомври Испания чества националния си празник. На този ден страната отбелязва годишнината от откриването на Америка през 1492 г. от Христофор Колумб, и по традиция на мадридския площад с името на мореплавателя се провежда парад на военните подразделения.

Видеопослание към всички приятели на Испания у нас и до испанската общност в България отправи посланик Алехандро Поланко.  Той акцентира върху пандемията от Covid-19 и факта, че страната му е понесла сериозни щети, но "продължава да преодолява трудностите", оставайки една от "най-демократичните, модерни, солидарни и толерантни държави в света". Дипломатът припомня, че настоящата година е специална България и Испания - "на 8 май 2020 г. чествахме 110 г. от установяването на дипломатически отношения. По този повод министрите на външните работи на двете държави се срещнаха виртуално и отправиха съвместни послания. Наложи сe повечето предвидени инициативи  да бъдат променени като формат или дата, но не бих искал да пропусна да отбележа значителният български принос за това честване както в личностен, така и в институционален план."

Испанското посолство няма да бъде домакин на традиционния прием по повод Деня на Испания, но ще отбележи празника чрез видеа в социалните мрежи, посветени на страната. Специално внимание в тях се обръща на жертвите на коронавирусната епидемия и необходимостта от "национално, европейско и глобално сътрудничество, за да излезем по-силни от тази криза."
До края на 2020 година са предвидени редица културни прояви, акцентиращи върху приятелството между двата народа.

На 13 октомври в зала “България” ще се проведе концерт, посветен на Испания, с произведения на национални композитори в изпълнението на Quarto Quartet и на Софийската филхармония. А на 3 ноември, в рамките на кино-литературния фестивал CineLibri, ще бъде прожектиран филмът While at war на режисьора Алехандро Аменабар, след което ще се състои кръгла маса за творчеството на философа и писател Мигел де Унамуно.

Quarto QuartetФотографски разказ за политическите, социалните, културните, икономическите и спортните аспекти в отношенията ще представи изложбата “Срещи Испания – България” (Encounters, Spain Bulgaria), която ще можем да видим в дните от 14 до 28 ноември в градинката на “Кристал”.

След това, между 16 ноември и 8 декември, още една експозиция - в Държавната агенция “Архиви”, ще онагледи историята на дипломатическите, консулските, културните и търговските връзки на Испания и България.

Към края на годината е предвидено представянето на гид “По стъпките на един испански дипломат в София – Хулио Паленсия”. С това събитие ще бъде отбелязана и 80-годишнината от представянето на акредитивните писма на испанския посланик у нас (1940-1943г), известен с ролята си за спасяването на 800 български евреи.

Стенопис в чест на Хулио Паленсия в СофияСпоред официалните данни на МВнР в Испания живеят над 125 хил. българи, имащи на разположение 44 български неделни училища, 50 българо-испански асоциации и 3 български православни общини. Стокообменът за първите шест месеца на годината между двете страни възлиза на 560,4 млн. евро – със спад от 40,2% спрямо същия период на 2019. Испания заема 12-о място по отношение на износа и 15-о място спрямо вноса.

Снимки : sofiaphilharmonic.com, Pixabay, архив,

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50