Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов постави срок за решаване на споровете със Северна Македония

Необходимо е Северна Македония да признае историческите реалности, смята българският външен министър Екатерина Захариева

Снимка: БГНЕС

Трябва до 10 ноември да има компромисно решение, което да удовлетвори всички, каза премиерът Бойко Борисов пред македонският външен министър Буяр Османи, който е на посещение в София.

Трябва историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост, по който да не може да премине Северна Македония. Ще е грях пред историята, ако България и Северна Македония не успеят да намерят компромис. Няма да ни разбере и светът, каза Борисов по повод споровете за общата история муежду двете съседни страни. Много съм разтревожен от вкарването на ОМО Илинден и "македонско малцинство" в България в една политическа резолюция на Европарламента“, каза още българският премиер, цитиран от правителствения пресцентър. По думите му „това в никакъв случай не е от полза в точно този момент, когато ние търсим компромиса - и на историците, и на нашите политически партньори в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса.

България винаги е подкрепяла суверенитета на Северна Македония. Никога не сме имали териториални претенции и не сме отказвали правото на самоидентификация на съседите. Сега е необходимо от страна на Северна Македония да се признаят историческите реалности, каза българският външен министър Екатерина Захариева, цитирана от БГНЕС. По време на съвместна пресконференция в София с македонския й колега Буяр Османи тя изтъкна, че България не иска нищо повече освен да се изпълняват клаузите по договора за добросъседство. Такава е езиковата клауза в договора и искаме да се отразява във всички документи между нас. Нямаме никакви нови претенции. Апелирам и се надявам да не се създава внушение и проблеми там, където ги няма, каза още Захариева.

Особено удоволствие е за мен да кажа, че днес говорихме открито и трябва да продължим така, каза от своя страна външният министър на Северна Македония. През следващите месеци имаме още една задача и ангажимент да продължим заедно да градим европейското бъдеще на нашия регион. Задължени сме да използваме германското председателство за разширяване на ЕС. За тази цел ние сме готовни да работим с България и очакваме подкрепа от София, допълни Буяр Османи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45