Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

36 деца изучават български език в неделното училище в Истанбул

Снимка: Мариян Карагьозов

За поредна година в началото на октомври училищният звънец прозвуча в българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Истанбул. То е част от мрежата от неделни училища, които предлагат образование по български език, история, география и други предмети на децата на сънародниците ни зад граница.

Поради пандемията от Covid-19 засега обучението ще се води дистанционно, каза  директорът на училището Невин Даудова пред Радио България, но изрази надежда учители и ученици да имат възможност пак да общуват лице в лице.Школото в Истанбул е създадено преди шест години, благодарение на съвместните усилия на генералното консулство на България в Истанбул и Фондацията на българските православни църкви в Турция (юридическото лице, което управлява недвижимите имоти, наследство от Българската Екзархия, закупени със средствата на българските общности в Османската империя и Турция).

През 2015 г. училището започва със 17 ученици, а днес броят им вече е удвоен. Поради малкия брой възпитаницив една и съща възраст, класовете са смесени.  Училището обаче е добрe подсигурено с учебници и пособия, посочи директорката Невин Даудова. Материали предоставят както българското Министерство на образованието, така и други училища от България, когато гостуват в Истанбул. „В това отношение не изпитваме никакви трудности“, категорична бе г-жа Даудова и допълни, че учители и ученици активно използват и електронни учебници и платформи за обучение. 

В училището стремежа за знания разпалват 6 сърцати учителки – 3 от които учат децата на български език и литература, история и география и по един преподавател по фолклор и народни танци, музика и рисуване.  Децата жертват един от почивните си дни - неделя - за да посещават занятия.
Въпреки това обаче те идват с голямо желание в неделното училище, подчерта Невин Даудова. За това допринася и местоположението на училището.  Учебните занятия се провеждат в сградата на българската Екзархия в модерния, оживен и централен истанбулски квартал „Шишли“. Тези помещения са до красивата историческа сграда на Екзархията и децата могат да позват и добре поддържания и озеленен двор - лукс, който не се среща твърде често в многолюдния турски град.

Учениците, които са се записали в училището, са основно от три групи. Някои са деца на български дипломати или други български граждани, работещи в Истанбул. Друга група са децата от смесени бракове, а третата - деца на изселници от България в Турция. Въпреки това обаче те имат голямо желание да поддържат връзката си с езика жива и да го използват в бъдеще.

Въпреки че училището е започнало работа сравнително скоро, то вече има своите постижения. Учениците редовно участват в различни училищни конкурси, а някои печелят и отличия на тях. Неделното училище "Св. св. Кирил и Методий" често е домакин на тържества и други прояви, сред които представяния на книги, концерти и пр. Няма национален или учебен празник, който училището да не е отбелязало с тържества и програми. Но най-вълнуващи за учители и ученици, а и за цялата българска общност в Истанбул, са честванията на Деня на будителите /1 ноември/, 24 май и началото на учебната година.

Снимки: Мариян Карагьозов

Още от категорията

С високата смъртност 2020 г. е критична за българската демография

Смъртността в България след 40-та седмица на 2020 г. рязко нараства , каза пред БНР Магдалена Костова, ръководител на Дирекция „Демографска и социална статистика“ в Националния статистически институт. През ноември седмичната смъртност е достигнала 3..

публикувано на 30.11.20 в 12:54

Ще има европейски гаранции за стойностна журналистика в България?

Европейски   средства да не отиват при контролирани от правителствата медии, а ЕК редовно да оценява правителствената намеса и прозрачността при собсвеността на медиите. За това призоваха 553 евродепутати в специална резолюция за укрепване свободата на..

публикувано на 30.11.20 в 10:07

Жълт код за валежи и силен вятър в цяла България

В цялата страна е обявен жълт код за потенциално опасно време, информира Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).  В Източна България валежите през деня ще са от мокър сняг и ще духа умерен до силен вятър от север-североизток...

публикувано на 30.11.20 в 08:34