Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 217

Снимка: БГНЕС

Математик прогнозира 30 хиляди с Covid-19 в края на месеца
“Здравната система може да издържи до края на октомври, дори при тези нива на заразени или по-високи с над 500 нови случаи на коронавирус дневно”, каза за бТВ математикът проф. Николай Витанов от Националния оперативен щаб. Според него при над 10 хил. хоспитализирани ще има голям натиск над здравната система, а специалистите намаляват. Той прогнозира, че няма да се стигне до затваряне на училища до края на първия срок, защото сме далече от заразяването, което би довело до тази строга мярка. Заради есенния и зимния сезон и неспазването на предпазните мерки в края на месеца може да се окажем с 30 хил. болни от коронавирус.

Мария Габриел се е заразила с Covid-19
Българският еврокомисар Мария Габриел е с коронавирус, съобщи самата тя в социалните мрежи. “След първи отрицателен тест за Covid-19 вторият ми е положителен. Чувствам се добре и оставам под карантина, спазвайки установените разпоредби и предписания за изолация”, написа еврокомисарят. Мария Габриел се намираше под карантина заради контакт със заразен с коронавирус.

Продължава да расте броят на новозаразените с коронавирус
612 нови случаи на Covid-19 са установени от направените 6048 PCR тестове, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че всеки десети изследван е дал положителен резултат. Седем души са починали през изминалото денонощие, 150 са излекуваните, а а в болница остават 1131 пациенти – от тях 58 в интензивни отделения. Активните случаи са 7271, а потвърдените досега – 23 871. От началото на епидемията живота си за изгубили 887 души.

Спад на донорите на органи в Ковид кризата
“Коронавирусът за известно време блокира работата ни и до средата на май нямаше трансплантации”, заяви за Нова тв проф. Никола Владов, завеждащ Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА. Той изтъкна, че това е довело до спад в броя на донорите – трудност, която допълнитено е демотивирала координаторите. Хирургът каза още, че за този период е направил с 50 трансплантации по-малко.

Гърция създаде епидемична карта в услуга на туристите
Гръцкото правителство публикува постоянно обновяваща се карта на епидемичната обстановка с информация за мерките в отделните райони. От нея могат да се възползват и българските туристи. Актуална информация за развитието на Covid-19 във всички райони на Гърция се публикува на официален сайт на правителството. Посочва се например къде носенето на маски е задължително, какъв е капацитетът на здравната система в дадения район, работното време на заведения и магазини.

Още 11 новозаразени в предприятие в Стражица
Разраства се огнището на Covid-19 в хранително-вкусовото предприятие в Стражица. Въпреки предприетите противоепидемични мерки, с положителни PCR тестове са вече 22-ама от работниците и служителите. През последното денонощие са диагностицирани още 11 новозаразени, но въпреки това дружеството продължава работа.

16 души с коронавирус в социален дом в Сливенско
Огнище на коронавирус пламна в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в селище Качулка. Общо 16 души - персонал и потребители, са дали положителен резултат на PCR тестовете. Хората от дома ще бъдат наблюдавани на място от личния им лекар.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предупреждение за опасни горещини е подадено за цялата страна

В четвъртък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 17° и 25°, в София 18°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По Черноморието  ще..

публикувано на 10.07.24 в 19:10
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20