Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Старинната аптека на д-р Антониади в Пловдив

Снимка: Facebook / Plovdiv Old town official

Стъпили върху модерното познание от европейските университети, дипломираните аптекари по нашите земи хвърляли око и в старите лекарственици. И докато през 19-и век полагали основите на науката фармация, те все още се уповавали на даровете от природата билки, минерали, естествени мазнини.

През 1872 г., дипломираният във Виена лекар Сотир Антониади открива една от първите аптеки в Пловдив. В приземието на възрожденския си дом в Стария град той забърквал лекове на основата на народната медицина, но и създавал нови лекарствени форми като таблетки, хапчета, глобули, свещички.Днес старинната аптека е превърната музей “Хипократ”, който разказва историята за прохождането на модерната фармация
от края на Османската империя и първите десетилетия на новоосвободеното Отечество. Сбирката е дело на група пловдивски фармацевти от 80-те години на миналия век, обиколили Южна България, за да съберат автентични експонати и да пресътворят духа на мястото.


"Медикаментите са се приготвяли в аптеката само от натурални продукти без никаква синтетика - разказва, екскурзовод в общинския институт "Старинен Пловдив". – И макар фармацевтите вече да са ползвали рецептурници, изпълнявайки дозите до последния милиграм, те са били наясно с традициите, прилагани от лечители, знахари и билкари. Лечебните свойства на растенията са били познати още от древността, за което свидетелства едно съчинение на Псевдо-Дионисий Ареопагит.”

За да придобият европейско образование, бъдещите фармацевти трябвало задължително да чиракуват няколко месеца. Благодарение на това изискване на университетите, в гилдията не попадали случайни хора, тъй като предварително изпитвали дали работата ще им легне на сърце.

“Малко след Освобождението в Източна Румелия, цената на лекарствата се е определяла в правилник – продължава разказа си Таня Йорданова. – Т.е. аптекарят не е можел да слезе нито по-надолу, нито да прескочи границата й. При всяко нарушение е следвала глоба и дори се е предвиждало затваряне на аптеката. Но повечето хора, освен че са били изключително стриктни в приготвянето на лекарствата, са имали и висок морал. Така че фармацията не е била търговия.”

Едно-единствено стъпало деляло улицата от помещението, в което д-р Сотир Антониади преглеждал болните и после им предписвал лек. Първият етаж в някогашния му дом сега приютява търговско помещение и малка стая, наречена ахтарница, с прибори и съдове за направата на лекарства. А на горния етаж се разполага същинският музей, с един от най-интересните си експонати т.нар. царска вазерия от 1890 г. с порцеланови буркани, в които се приготвяли илачите за семейството на цар Фердинанд.

"Най-много се гордеем с един лекарственик, който се смята за първата печатна медицинска книга у нас на църковно-славянски език– добавя Таня Йорданова. – Той е отпечатан през 1845 г. в Букурещ и съдържа две части – първата е с молитви, а втората с медицински рецепти. Има хипотеза, че в книгата са включени лечебните предписания на Св. Иван Рилски 9, но по-вероятно е с тях да си е служил Неофит Рилски. Друг интересен експонат е една аптекарска везна, изработена във Виена, с императорския знак орел с разперени криле. В колекцията ни се намира и “прадядото” на пречистващите кани - керамичен филтър за пречистване на вода на принципа на активния въглен, произведена през 1830 г. в Манчестър. Но може би най-интересният ни предмет е американската метална сметководна каса, от втората половина на 19-и век, представляваща касов апарат с клавиши на кирилица. Съхраняваме и един по-късен експонат параван с оригиналните карикатури на Борис Димовски."

Старинната аптека просъществувала до 20-те години на миналия век. Ала все още можем да откъснем свежа билка от градината, в която докторът подбирал някога най-лековитото растение за страданието на своя пациент.

Снимки: БГНЕС, Facebook / Plovdiv Old town official

Още от категорията

Средновековната крепост „Свети дух“ ще оживее в светлинно шоу

Мултимедия в комбинация от звук, светлина, анимация и пушечно шоу ще представи развитието на крепостта „Свети Дух“ през различните епохи. Твърдината се намира в хасковското курортно селище Минерални бани. Основана е през   II век и е била..

публикувано на 28.02.21 в 06:25

Средновековната крепост край с. Вишевград влиза в туристическите маршрути

Средновековен замък, какъвто хората са свикнали да виждат в западноевропейските страни, ще привлича туристи край Кърджали , съобщи в ефира на БНР- Кърджали проф. Николай Овчаров . Става дума за "Вишеград"   - малка крепост в Източните Родопи,..

публикувано на 27.02.21 в 08:05

Сградата на Народното събрание – символ на българския парламентаризъм

Сградата на Народното събрание е построена върху турски гробища, а под нея минават тайни тунели – тази легенда битува в българското общество , но не съществуват данни, които да потвърдят информацията. „Тези мистификациии тръгват от хора, които няма..

публикувано на 23.02.21 в 13:06