Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 218

Снимка: архив

Проф. Кантарджиев: Няма да има затваряне заради Covid-19

“Затваряне заради епидемията от коронавирус няма да има”, заяви пред бТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. Той уточни, че областните щабове ще вземат мерки според данните за разпространение на Covid-19 в своите райони, докато Националният оперативен щаб ще дава само препоръки. “В момента трябва да пазим старческите домове и болниците, за да не се превърнат в огнища на заразата”, каза още проф. Тодор Кантарджиев и допълни: “Видяхме, че с училищата няма нищо страшно.” Специалистът препоръча широкото използване на бързите антиген тестове, за да бъде спасена здравната система.

Абсурдно е да се затваят хората по домовете, смята имунолог

“Мерките за затваряне на хората по домовете са абсурдни, защото забавят, но не спират разпространението на коронавирусната зараза”, коментира за БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент “Имунология” в БАН. Той поясни, че вирусът не се предава на открито, а в колективи. “Ако отново се затворим по домове и по мазета, без да се срещаме с други хора, ще намалим бройките до разпространение само в най-близките хора от семействата”, каза още имунологът, прогнозирайки, че ще се върнем в същата ситуация в момента, в който се премахнат мерките. “Вирусът няма да премине, докато не се срещне с всички потенциални свои гостоприемници. Разбира се, ще има и голяма група хора, които никога няма да бъдат позитивни”, заключи той.

Повишава се процентът на новозаразените с Covid-19

448 нови случаи на коронавирус са установени от направените 3795 PCR тестове през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Това е 11,8% от общия брой изследвани. Най-много новозаразени има в София - 116, в Благоевград - 55, във Варна - 49, в Пловдив - 42. Четирима души са починали, 105 са излекуваните, а в болница остават 1189 – от тях 59 в интензивни отделения. Активните случаи са 7610. Потвърдените случаи при медицинския персонал от началото на епидемията са 1357. Общо 24 319 души са се заразили досега с коронавирусна инфекция, а 891 са загубили живота си.

Още 38 новозаразени в социален дом край Сливен

Увеличават се случаите на Covid-19 в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в селище "Качулка" край Сливен, показват данните на РЗИ. Още 38 души от персонала са се заразили с коронавирусна инфекция и общият им брой става 42. Сред тях 20 души са медицински персонал - медицински сестри и санитари. Заразените обитатели на дома засега остават 12.

Три класа под карантина заради заразени ученици в Пловдивско

Положителни проби за коронавирус са дали ученици от две пловдивски и едно училище в Сопот, съобщиха от Областния кризисен щаб. Заради диагностицираните с Covid-19 седмокласник, деветокласник и единайсетокласник паралелките им са поставени под карантина и от утре преминават на дистанционно обучение.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38