Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 219

Снимка: архив

По-нисък процент на новозаразени с Covid-19

За последните 24 часа, в България са регистрирани 83 нови случаи на Covid-19. От направените 1191 PCR теста 6,97 % са положителни. Това е доста по-нисък процент, в сравнение с предходното денонощие, когато положителните проби бяха малко под 12%. Активните случаи в страната са 7 663.В болница се лекуват 1205 души, като 62-ма са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 29 души, а един пациент с Covid-19 е починал. Най-много са новозаразените в София - 50, следват Благоевград – с 6, и Монтана – с 5 нови случая. Още данни- ТУК.

В област Перник, в периода от 9 до 11 октомври са регистрирани 17 нови случая на Covid-19. Има и един смъртен случай.

Заради случай на заразен 12г. ученик, цяла паралелка е под карантина, на дистанционно обучение.

В Добрич и Тервел три паралелки остават под карантина, а 11 служители от Регионалното управление по образованието са дали положителни проби.

Български учен прогнозира покачване на броя на заразените с Covid-19

Научно изследване, което обхваща целия времеви период от началото на разпространението на Covid-19 у нас досега, прогнозира с много висока точност развитието на заразата. То е дело на проф. Преслав Димитров, декан на Стопанския факултет в Югозападния университет в Благоевград. Според проучването, навлизаме в четвъртата вълна, а в следващите един-два месеца броят на новозаразените може да надхвърли 1200 души на ден, особено ако не се вземат по-строги мерки. В икономически план прогнозите са, че въпреки мерките безработицата ще нараства, а ако не бъде подпомогнат крайния потребител в България, зимният туристически сезон ще се провали.

Носенето на маски е в полза на всички

Една от причините за увеличаването на броя на заразените с Covid-19 в България и в света е умората от спазването на мерките. Пред БНР, вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз посочи, че на хората им е омръзнало от противоепидемичните мерки, което е повлияло на бдителността им по отношение на заразата. Според нея, сезонното захлаждане е провокирало събиранията на закрито, което още повече е увеличило риска от предаване на инфекцията. По думите на вирусолога носенето на маски е в полза на всички, защото дори и малка група да не се предпазва, усилията на останалите се провалят.

Броят на заразените расте, заради нашето поведение

Доскоро тестваха хора, отиващи на екскурзия, но сега тестовете са на хора с оплаквания и симптоми на Covid-19. Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, който подчерта, че промените в цифрите се дължат на нашето поведение. По думите му, здравната система не е застрашена при сегашното ниво на заразяване, високият брой на заразени медици е притеснителен. Пулмологът подчерта, че трябва да носим маски като общество, а не като индивиди, което значи всички да носим маски, защото това не вреди на здравето.

Много здравни заведения в страната имат недостиг на медицински сестри и лекари

Covid ситуацията изкара на преден план кадровия проблем в здравеопазването. Това коментира пред БНР Надежда Маргинова - медицинска сестра и член на ръководството на Синдиката на българските медицински сестри. По думите ѝ много здравни заведения в страната имат недостиг на медицински сестри и лекари. Основна причина за това е ниското заплащане. Тя подчерта обаче, че държавата не може да финансира болниците, докато те са търговски дружества.

Изискват PCR тест за влизане в кризисен център

Хората, търсещи закрила в кризисните центрове, са принудени да плащат за PCR тест, за да ползват неотложната услуга.

В тези центрове, спешна подкрепа най-често търсят жертви на трафик и насилие. За да бъдат приютени обаче, те трябва да платят, често непосилната за тях, цена на теста - около 120 лв., и да изчакат до излизане на резултата. Агенцията за социално подпомагане е потвърдила пред в-к "Сега", че изискването е в сила от м. юни насам.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50