Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследователи от България проучват наследството на следвоенната медицина

Снимка: erc.europa.eu

Български учени са част от международен научен проект, посветен на историята на Европа след Втората световна война, разгледана през призмата на медицината. Работата по Европейският Левиатан“: наследството на следвоенната медицина и общото благо (Leviathan)“  ще продължи 6 години и е финансово подкрепена с близо 10 млн. евро от Европейския съвет за научни изследвания (ERC). Българските проучвания в тази насока ще бъдат финансирани с близо 2 млн. евро от общия бюджет на проекта, съобщиха от БАН.

Акцентът ще бъде поставен върху връзките, влиянията и взаимопреплетеността между „Изтока“ и „Запада” и обмена  на знания, хора, технологии. Ще се анализира до какво води изграждането на Желязната завеса: как се променят определенията за „общото благо“ (Common good); как се развиват медицинските и обществените морални и етични норми; как се трансформират отношенията индивид – общество – държава.


Надяваме се с обединени екипни усилия да постигнем добри резултати, да разширим научните мрежи, да повишим международната „видимост“ на българската наука в областта най-общо на хуманитаристиката, както и „видимостта“ на европейските проекти в България“, коментира доц. д-р Анелия Касабова от Института за етнология и фолклористика към Българската академия на науките. Тя е един от четиримата водещи изследователи в проекта, заедно с проф. Фолкeр Хес, директор на Института за история на медицината и медицинската етика към „Шарите“ – Берлин, проф. Юдит Шандор от Факултета за политология, правни изследвания и изследвания на пола към Централноевропейския университет, Будапеща/Виена и специалиста по нова и най-нова история проф. Улф Шмит от Хамбургския университет.

Снимки: erc.europa.eu и bas.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25