Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Певец от Китай спечели ГРАН ПРИ на арт фестивала в Боровец

Ванг Йе
Снимка: Дни на изкуствата – Боровец

Ванг Йе, докторант по класическо пеене и доскорошен специализант в „Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/, спечели ГРАН ПРИ в направление „Класическо пеене и вокални ансамбли“ на „Дните на изкуствата „Проф. Асен Диамандиев“ Боровец’ 2020. След обучение в италиански музикални академии китайският баритон избира проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак и АМТИИ за своето доусъвършенстване като певец.

Създадени с идеята да представят и популяризират различни жанрове в областта на музикалното, танцово, театрално, изобразително изкуство, „Дните на изкуствата“ се проведоха от 9 до 11 октомври в курорта Боровец. В конкурсната и фестивалната програма взеха участие близо 300 таланти.

В рамките на „Дните...“ се проведе Четвърти международен конкурс за камерни ансамбли и индивидуални изпълнители /класика, музикален фолклор, популярна музика и джаз, електронна музика/.Това е един от малкото присъствени конкурси по време на пандемията от Ковид-19. Участниците се представиха на изключително високо ниво във всички възрастови групи“, подчерта артистичният директор проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак,ректор на АМТИИ-Пловдив. Сред отличените са Лора Маркова - цигулка, която спечели ГРАН ПРИ, Кай Орлинов (цигулка), Диана Чаушева (цигулка), Александър Иванов (китара), Момчил Кехайов (китара), Иван Русев (китара) и др.

Голямата награда за танцов ансамбъл спечели „Слънце“ от Самоков, а най-малкият участник изявил се на сцената с народно пеене е 7-годишният Крум Русинов. 

Съставил: Албена Безовска




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15