Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Монтилио от Чили пред Радио България:

Бюрокрацията и двойният стандарт – основни спънки пред чужденците у нас

Снимка: личен архив

Лесно ли е да зарежеш предишния си живот, за да последваш мечтите си в България? Оказва се, че не! Но си струва, смята чилиецът Даниел Монтилио.

Даниел среща бъдещата си съпруга на круизен кораб и това е любов от пръв поглед. Решава да я последва в България и да създаде семейство и бизнес тук, на хиляди километри от родината си. Това се случва преди повече от 15 години. Днес Даниел живее във Варна, научил е български и не съжалява за избора си. Успява да осмисли смелата си постъпка като помага и на други негови „събратя по съдба“. Така се ражда идеята за специална интернет платформа в помощ на чужденците в България. Признава, че първото нещо, което му е направило впечатление тук е … природата. „Всичко тъне в зеленина! И Черно море е толкова красиво и топло, не е като в Сантяго, моя град. Там липсва зеленина, а водата в Тихия океан е студена…“ – казва Даниел. Но допълва, че още с пристигането си през 2005 г. се е сблъскал сериозно с езикова бариера. „Малко българи владеят чужди езици и ми беше трудно да се интегрирам и да се справям с местната администрация“- обяснява той:

Много неща се промениха оттогава, но още е налице проблемът с бюрокрацията. Още е трудно да си извадиш документи, всичко трябва да се превежда, да се легализира. Живеем в 21 век, когато толкова операции могат да са онлайн, но тук институциите все още работят по стария начин, а информацията, ако я има, се подава „на парче“. Няма държавен портал, където всичко да е събрано на едно място на няколко езика. Затова реших да създам платформа в помощ на чужденците в България.“

Даниел признава, че много чужденци се обръщат към него за съдействие. А основният им проблем е как да преборят местната бюрокрация. Така се ражда идеята и за специализиран YouTube канал. В него Даниел представя полезна сервизна информация на английски.

Чужденците понякога се оплакват от т.нар. „двоен стандарт“ в сферата на услугите. Например налага им се да плащат много по-високи такси в сравнение с българите, макар че това не е регламентирано от закона, с презумпцията, че щом си чужденец, значи си по-богат“- твърди Даниел. Освен това по отношение на чуждите инвестиции, държавата поощрява големите инвеститори, които пристигат тук с милионите си евро, за сметка на по-скромните предприемачи, които искат да развиват среден и малък бизнес в страната.

И все пак Даниел е доволен от живота си в България. Твърди, че тук се чувства пълноценен и спокоен. Харесват му българите и това че държат много на семейството и си помагат. „В България е безопасно. Все още детето ти в 4 клас може да се качи на автобуса и спокойно да отиде на училище, без риск - това е немислимо другаде. А и разстоянията са малки! Сравнително бързо отиваш и се връщаш от работа или от училище, а не като на други места, където пътуваш с часове и плащаш луди пари за транспорт“ – обяснява Даниел. И добавя:

„За съжалени прекалено много черногледи хора има тук. Имате хубава природа, ама била замърсена! Но вижте, никъде няма съвършенство! Българинът много иска България да е като Германия. Но всяка държава си има своите плюсове и минуси. Да, вярно е, че тук има много проблеми, че хората не са доволни от правителството, но това не означава, че „разсипаха страната“ - както често чувам българите да се оплакват.

Аз винаги казвам – ако искаш да правиш голям бизнес и да станеш милионер – ходи в Калифорния и си гони целта. Но ако искаш да се радваш на спокоен семеен живот, да работиш това, което ти харесва и си в хармония със себе си и околните – България е за предпочитане.“

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45