Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Даниел Монтилио от Чили пред Радио България:

Бюрокрацията и двойният стандарт – основни спънки пред чужденците у нас

Снимка: личен архив

Лесно ли е да зарежеш предишния си живот, за да последваш мечтите си в България? Оказва се, че не! Но си струва, смята чилиецът Даниел Монтилио.

Даниел среща бъдещата си съпруга на круизен кораб и това е любов от пръв поглед. Решава да я последва в България и да създаде семейство и бизнес тук, на хиляди километри от родината си. Това се случва преди повече от 15 години. Днес Даниел живее във Варна, научил е български и не съжалява за избора си. Успява да осмисли смелата си постъпка като помага и на други негови „събратя по съдба“. Така се ражда идеята за специална интернет платформа в помощ на чужденците в България. Признава, че първото нещо, което му е направило впечатление тук е … природата. „Всичко тъне в зеленина! И Черно море е толкова красиво и топло, не е като в Сантяго, моя град. Там липсва зеленина, а водата в Тихия океан е студена…“ – казва Даниел. Но допълва, че още с пристигането си през 2005 г. се е сблъскал сериозно с езикова бариера. „Малко българи владеят чужди езици и ми беше трудно да се интегрирам и да се справям с местната администрация“- обяснява той:

Много неща се промениха оттогава, но още е налице проблемът с бюрокрацията. Още е трудно да си извадиш документи, всичко трябва да се превежда, да се легализира. Живеем в 21 век, когато толкова операции могат да са онлайн, но тук институциите все още работят по стария начин, а информацията, ако я има, се подава „на парче“. Няма държавен портал, където всичко да е събрано на едно място на няколко езика. Затова реших да създам платформа в помощ на чужденците в България.“

Даниел признава, че много чужденци се обръщат към него за съдействие. А основният им проблем е как да преборят местната бюрокрация. Така се ражда идеята и за специализиран YouTube канал. В него Даниел представя полезна сервизна информация на английски.

Чужденците понякога се оплакват от т.нар. „двоен стандарт“ в сферата на услугите. Например налага им се да плащат много по-високи такси в сравнение с българите, макар че това не е регламентирано от закона, с презумпцията, че щом си чужденец, значи си по-богат“- твърди Даниел. Освен това по отношение на чуждите инвестиции, държавата поощрява големите инвеститори, които пристигат тук с милионите си евро, за сметка на по-скромните предприемачи, които искат да развиват среден и малък бизнес в страната.

И все пак Даниел е доволен от живота си в България. Твърди, че тук се чувства пълноценен и спокоен. Харесват му българите и това че държат много на семейството и си помагат. „В България е безопасно. Все още детето ти в 4 клас може да се качи на автобуса и спокойно да отиде на училище, без риск - това е немислимо другаде. А и разстоянията са малки! Сравнително бързо отиваш и се връщаш от работа или от училище, а не като на други места, където пътуваш с часове и плащаш луди пари за транспорт“ – обяснява Даниел. И добавя:

„За съжалени прекалено много черногледи хора има тук. Имате хубава природа, ама била замърсена! Но вижте, никъде няма съвършенство! Българинът много иска България да е като Германия. Но всяка държава си има своите плюсове и минуси. Да, вярно е, че тук има много проблеми, че хората не са доволни от правителството, но това не означава, че „разсипаха страната“ - както често чувам българите да се оплакват.

Аз винаги казвам – ако искаш да правиш голям бизнес и да станеш милионер – ходи в Калифорния и си гони целта. Но ако искаш да се радваш на спокоен семеен живот, да работиш това, което ти харесва и си в хармония със себе си и околните – България е за предпочитане.“

Снимки: личен архив

Още от категорията

И децата над 12 г. вече могат да се ваксинират срещу коронавирус

Децата над 12-годишна възраст могат да се ваксинират срещу Covid-19 с препарата на „Пфайзер” /„Бионтех”, съобщават от здравното министерство. Имунизацията се извършва с попълнен от родител формуляр за информирано съгласие. Междувременно..

публикувано на 21.06.21 в 19:03

Българите няма да представят тест за Covid-19 и сертификати на влизане в Испания

От днес Испания отменя изискването пристигащите от България да представят тест за Covid-19, сертификат за извършена ваксинация или документ за преболедуване на вируса, съобщават от външното ни министерство. Продължава обаче упражняването на санитарен..

публикувано на 21.06.21 в 18:00

Доц. Петър Атанасов: „Пациентът не е счетоводна сметка!“

Всяка сутрин, независимо дали е делник или почивен ден, пред кабинета на доц. Петър Атанасов, в клиниката по "Вътрешни болести" на Университетската болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов" се редят пациенти. Повечето от тях са за..

публикувано на 21.06.21 в 10:57