Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Есента е прекрасна за търсачите на скални феномени в България

Снимка: БГНЕС

Приятният октомври с гальовните си слънчеви лъчи ни приканва да се насладим на планината и срещите с природата. Листата, изписани с пъстри багри, се сипят от дърветата и пред погледа ни се разкриват фантастични скални форми, наподобяващи хора и животни.

Търсачът на скални феномени Румен Зиновиев събра във фотоалбум стотици от тези любопитни антропоморфни и зооморфни фигури. Дали обаче те са плод на човешка ръка или просто игра на природата?

В интервю за Радио България, Румен Зиновиев разказва за скалните форми, които той от години ревниво събира. Някои от тях намира сам, към други го насочват местни жители, защото са труднооткриваеми. „Стигам до заключението, че природата е доста мъдра, защото специално прикрива от нас неща, които можем да унищожим“, споделя Зиновиев.

Вижте някои от най-въздействащите скални фигури в публикацията Скалните открития на Румен Зиновиев: в търсене на връзка между съвремие и древност, от колекцията на Радио България.

Съставил: Миглена Иванова

Още от категорията

Bulgarian bag – българският уред за качествена тренировка

Bulgarian bag – така се нарича един уникален спортен уред, който става все по-популярен по света ,както във фитнеса, така и в редица други спортове. Специфичната му форма се ражда по аналогия с агнето, което българските борци мятали на гръб като..

публикувано на 24.10.20 в 05:20

Св. Злата Мъгленска - олицетворение на силата и красотата на българката

Днес православните християни в България почитат Св. Злата Мъгленска . Житието й посочва, че тя е живяла по време на османското владичество, през ХVІІІ век, в бедно българско семейство в село Слатино, Мъгленска епархия (днес на територията на..

публикувано на 18.10.20 в 06:10
Милчо Левиев

1 година без Милчо Левиев

Големият ни музкикант си отиде на 12 октомври 2019 г. в Солун , където през последните години живееше със съпругата си − певицата Вики Алмазиду.  Милчо Левиев е първият български джаз музикант, спечелил популярност отвъд океана като пианист..

публикувано на 12.10.20 в 00:29