Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васко Василев на 50: „Обичам публиката и колегите си, мечтая да се върнем в залите!“

Снимка: Facebook/ Vasko Vassilev

Започнал кариерата си едва на 10 години като дете-чудо, Васко Василев е един от най-харизматичните изпълнители, които съвременната сцена познава. Концертите му неизменно предизвикват огромен интерес, за който той се отплаща с нови и нови идеи, интересни проекти и искрена сърдечност.

Точно на 50-ия си рожден ден, 14 октомври, прочутият цигулар избра да празнува в родния си град София – с концерт, премиера на книжно издание и представяне на нов филм, посветени на него. Книгата се нарича „Васко Василев зад сцената“ и е събрала 300 фотографии на Христо Русев, правени по време на концертни турнета на световноизвестия музикант. А филмът е част от поредицата „Децата на Другата България“ на журналиста Георги Тошев и разказва за живота на талантливия българин, който на 9 започва да учи в Москва, а след това продължава в Лондон.  През 1988 г. печели големите конкурси за цигулка – „Жак Тибо” в Париж, „Карл Флеш” в Лондон и „Паганини” в Италия. 

Между 19 и 21-годишна възраст Васко Василев е гост концертмайстор на Лондонския симфоничен оркестър и Лондонската филхармония. На 21 г. печели титлата „Суперсолист” на Операта в Лион – Франция. На 23 г. става най-младият и първи концертмайстор на Кралската опера в Лондон, където в момента работи и като творчески продуцент. Познаваме го също от формация „Лауреат“, на която е създател, и от работата му с имена като Пласидо Доминго, Валери Гергиев, Лучано Павароти, Стинг, Зукеро, Лили Иванова, Ванеса Мей и др. Има издадени 10 албума.

Макар да е свикнал на внимание от дете, Васко с нетърпение очаква събитието в София:

„За мен всеки концерт е специален, но този ще бъде от най-специалните, защото много хора от цял свят работиха, да се случи именно в този момент, тежък и за публиката, и за артистите. За мен е страхотно преживяване. Избрал съм много хубав репертоар, богата палитра от стилове и произведения, които бележат различни моменти от моята 40-годишна кариера – от филмова музика до фламенко, Пиацола и разбира се – класика. Колкото до книгата на Христо Русев, тя е изцяло негова идея и реализация. В началото, когато започна да пътува с мен по света и да снима, беше малко странно някой да е до мен непрекъснато, но свикнах. Доверих му се, защото е не само много добър фотограф, но и готин човек, улавя моменти, които са интересни. Направи 50 000 снимки, от които подбра за фотоалбума. Мисля, че това е най-хубавият подарък, който може човек да получи. Много ми харесва как е направена книгата. Учудих се от себе си – на нито една снимка не съм сърдит или в лошо настроение.“

Снимка: Христо Русев
По време на най-строгите мерки около коронавируса, Васко Василев общуваше със своята публика чрез социалните мрежи и постоянно публикуваше видео записи, които съдържаха сериозни послания, но винаги с усмивка и чувство за хумор. Чрез един от тези клипове бяха събрани 10 000 лв. в помощ на медицинските сестри от „Пирогов“.

Над какво разсъждава днес 50-годишният Васко и за какво мечтае: 

„Мисля, че всеки артист би отговорил като мен – искам да се върнем в залите, където хората да са в безопасност, да си върнем обратно нормалния живот. От тази пандемия нашият бизнес е засегнат много повече от всеки друг – дори от ресторантите,  хотели и пр. Липсва ми контактът с публиката, особено в Англия, където рестрикциите са най-сериозни, липсва ми контактът с моите колеги инструменталисти, певци, сценични артисти.“

Една от сигурните опори за всеки човек е семейството. А при Васко то има особена роля. Родителите, които са до него от ранна възраст, са музиканти, трите му сестри – също.

„Моето семейство е голямо и пъстро, току-що станах чичо за втори път, много съм щастлив с моите сестри. Малката ми сестра е страхотна перкусионистка и прави прекрасна кариера. Без моите родители, без семейството ми, никога нямаше да постигна това, на което се радвам днес. Искам да поздравя всички слушатели и почитатели на музиката. Много ви обичам и, ако не можете да дойдете на 14 октомври в България, ви чакам на следващия ми концерт!“

Снимки: Facebook/ Vasko Vassilev и Христо Русев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05

Синди Николофски – една албанка с български корени в София

Българите в Албания са признати като национално малцинство през 2017 година, но не разполагаме с официални данни за броя им, тъй като окончателни данни от преброяването на населението през миналата година все още не са публикувани. Немалко албанци с..

публикувано на 10.04.24 в 12:30
Шошана Барух

Бюрек със сирене, айрян и таратор – Шошана и нейната българска закусвалня в Бразилия

Casa Bulgara или Българската къща заема водещо място в кулинарните пътеводители на Сао Паоло – най-големия град в Бразилия с над 12 милиона жители. Закусвалнята съществува от близо половин век на един и същи адрес и е собственост на 75-годишната..

публикувано на 02.04.24 в 11:20