Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Почит към Милчо Левиев от Биг бенда на БНР

Снимка: БУЛФОТО

Новото начало за Биг бенда на БНР е на 14 октомври 2020 г. в София Лайф клуб с програма, посветена на забележителния български музикант, композитор, аранжор и виртуозен пианист Милчо Левиев (1937-2019).

Концертът е промоция на албума „Милчо Левиев - Анти валс – музика за Биг Бенд“. В него са включени емблематични пиеси на джазмена, записани от бенда на БНР между 1962 и 2013 г. Левиев е диригент и солист в повечето от дванайсетте пиеси в албума. На концерта ще прозвучат емблематични джаз пиеси като „Блус в 9“, „Блус в 10“, „Студиа“, „Анти валс“, „Пътешествие отново“, „Soup of the Day“, „Селски танц“ и други. Специални гост-солисти са Вики Алмазиду  (вокал), Михаил Йосифов (тромпет) и Стоян Янкулов  (ударни).

„Приятно ми е да свиря в малка джазова формация, но най-интересно ми е с биг бенда“, казва приживе Левиев. Началото на творческия триумф на нашия прочут пианист, импровизатор и интерпретатор с нестандартни идеи е свързано с Биг бенда на БНР. Той е негов диригент и композира за формацията пиеси, в които обединява фолклор и джаз. Този стил остава негова запазена марка.

Сезонът на радио формацията включва още седем концерта. До края на година са планирани авторски концерт на Христо Йоцов (12.11) и представяне на „Вечните български песни и новите гласове“ (10.12). Това е програма, в която Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев ще даде шанс на млади певци, лауреати на национални и международни конкурси да покажат своето майсторство.

Още от категорията

България става за първи път домакин на ЕXIT

Музикалният фестивал Е XIT в Сърбия е едно от най-мащабните и посещавани музикални събития в Европа. След година прекъсване, заради световната пандемия от COVID-19, през юли фестивалът се завърна в Сърбия с 20 сцени и 200 000 посетители от цяла Европа..

публикувано на 25.07.21 в 10:25

Популярните български изпълнители Миро и Нина Николина в интересна колаборация

Песента е от „Мироглед“ – новия албум на Миро, който се появи през март и обединява 13 нови заглавия. В „Дъвки“ Миро напуска характерния си мелодичен стил. В аранжимента са включени тембри, които напомнят колоритните банди „за сватби и погребения“,..

публикувано на 23.07.21 в 11:45

„Тук до мен“ – новият албум на младата поп певица Нели Петкова

„Тук до мен“ е баладата, дала заглавие на новия албум на Нели Петкова. Песента разказва за любовта, която ти дава сили да изтриеш миналите болки и да продължиш напред, любовта, която прави всеки ден по-красив. Музиката е на Спас Лазаров, Деян Асенов..

публикувано на 22.07.21 в 11:35