Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Почит към Милчо Левиев от Биг бенда на БНР

Снимка: БУЛФОТО

Новото начало за Биг бенда на БНР е на 14 октомври 2020 г. в София Лайф клуб с програма, посветена на забележителния български музикант, композитор, аранжор и виртуозен пианист Милчо Левиев (1937-2019).

Концертът е промоция на албума „Милчо Левиев - Анти валс – музика за Биг Бенд“. В него са включени емблематични пиеси на джазмена, записани от бенда на БНР между 1962 и 2013 г. Левиев е диригент и солист в повечето от дванайсетте пиеси в албума. На концерта ще прозвучат емблематични джаз пиеси като „Блус в 9“, „Блус в 10“, „Студиа“, „Анти валс“, „Пътешествие отново“, „Soup of the Day“, „Селски танц“ и други. Специални гост-солисти са Вики Алмазиду  (вокал), Михаил Йосифов (тромпет) и Стоян Янкулов  (ударни).

„Приятно ми е да свиря в малка джазова формация, но най-интересно ми е с биг бенда“, казва приживе Левиев. Началото на творческия триумф на нашия прочут пианист, импровизатор и интерпретатор с нестандартни идеи е свързано с Биг бенда на БНР. Той е негов диригент и композира за формацията пиеси, в които обединява фолклор и джаз. Този стил остава негова запазена марка.

Сезонът на радио формацията включва още седем концерта. До края на година са планирани авторски концерт на Христо Йоцов (12.11) и представяне на „Вечните български песни и новите гласове“ (10.12). Това е програма, в която Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев ще даде шанс на млади певци, лауреати на национални и международни конкурси да покажат своето майсторство.

Още от категорията

Китарният конкурс в Кюстендил има нови лауреати

За 24 път Кюстендил събра млади музиканти, които премериха талант в рамките на Международния конкурс за класическа китара „Акад. М. Големинов“. Коронавирусната епидемия осуети участието на китаристи от чужбина в събитието, организирано от Община..

публикувано на 26.10.20 в 15:41

Български концертни вечери в Ню Йорк

Български произведения в изпълнение на български музиканти – това е идеята, родила фестивала за камерна музика в Ню Йорк. Председател на организационния комитет е пианистката Лора Чекоратова, позната и от създадения от нея фестивал „Неотъпкана..

публикувано на 26.10.20 в 12:40

София посреща Световния ден на операта с отменени представления

С отменени представления, заради кризата с коронавируса, Софийската опера и балет посреща Световния ден на операта - 25 октомври. Свой специален ден оперното изкуство има от 2019 година. Инициативата идва от страна на професионалната..

публикувано на 25.10.20 в 06:15