Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекламата в дигиталните медии бележи ръст през 2020 г.

Снимка: архив

Заради пандемията от Covid-19, се очаква 2020 г. да завърши със спад от 10% в общите разходи за реклама в медиите и те да се върнат към нивата си от 2018 г. - около 415 млн. лв. Единствено при рекламите в дигиталните медии е възможен ръст от 4% на годишна база, се казва в прогноза на Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА). 

Очаква се през тази година инвестициите в реклами в дигиталните медии у нас да достигнат до 127 млн.лева, спрямо 122,1 млн. година по-рано. Така дигиталните медии ще успеят да привлекат над 30% от общите инвестиции за медийна реклама на пазара у нас. 

Телевизията остава най-предпочитаният рекламен канал с 54% дял от общите инвестиции през 2020 г., въпреки прогнозирания спад от 13% на годишна база спрямо 2019 г. 

Радиото пък е медията, която се вероятно ще запази най-ниски нива на спад в инвестициите си за реклама - от 11 на сто за 2020 г. Останалите информационни канали ще бъдат по-силно засегнати от преразпределението на рекламните инвестиции и спадът в приходите от реклама там ще бъде между 22% и 45%. 

През следващите две години се предвижда пазарът постепенно да се възстанови, като през 2022 г. медийните инвестиции да надхвърлят поне с 20 млн. лв. тези от периода преди пандемията, като достигнат близо половин милиард лева, поясняват от БАКА.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кметовете на Тутракан и Олтеница договарят бъдещата фериботна връзка

Очаква се скоро да започне изграждането на фериботна връзка между Тутракан и отсрещния румънски град Олтеница, съобщи във Фейсбук кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов, след среща с румънския си колега Михайца Бащея. Двамата са уточнили..

публикувано на 28.07.24 в 17:03
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.

Заради пожар в минно поле на границата с Гърция се чака самолетна помощ от ЕС

България е задвижила механизма за гражданска защита на ЕС и иска самолет за гасене на пожара на българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. За съжаление, пожарът в планината Славянка навлиза в част от българската територия и то..

публикувано на 28.07.24 в 16:32

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41