Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различни прогнози за спада на българския БВП

Снимка: архив

В последния доклад "Световни икономически перспективи" на МВФ за България фондът очаква спад на БВП с 4,0% през 2020 г. и икономически растеж с 4,1% през 2021 г.

Съществува 60% вероятност спадът на БВП в страната през 2020 г. да е между -3,2% до -8%. Най-вероятно спадът ще е -5,5%, пише в „Макроикономическата прогноза“ на Българската народна банка.

Прогнозите са повече дело на астролози, отколкото на икономисти, защото в средата на октомври не е ясно, какви ограничения ще наложи пандемията. Така коментира пред БНР прогнозите проф. Боян Дуранкев. Той посочи, че годишния спад на потреблението в страната е 3% и очаква тежка зима с рестрикции за държавните разходи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15