Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Атина Румен Радев призова за общ европейски подход към сигурността в региона

Снимка: БТА

България и Гърция дават пример, че на Балканите може да има мир, добросъседство и ползотворно сътрудничество. Това посочи президентът Румен Радев на среща с гръцкия си колега Екатерини Сакеларопулу в Атина.

Освен  справянето с несигурността от пандемията гръцкия домакин посочи като предизвикателство нарастващото напрежение през последните месеци между Атина и Анкара по отношение на териториалните спорове в Източното средиземноморие:

„ЕС вече трябва да реши какво послание ще изпрати на Турция. Единственият път за Турция е да уважава международното право. ЕС трябва да постигне това, не само за  да защити суверенното право на страните членки, а и за да осигури безопасността и стабилността в региона“, подчерта Екатерини Сакеларопулу.

По-рано днес Румен Радев обсъди перспективите за развитие на стратегическото партньорство между България и Гърция, взаимните инвестиции и сътрудничеството в сигурността с премиера на страната Кириакос Мицотакис, предаде репортерът на БНР Мира Стефанова.



Радев 
изтъкна, че предизвикателствата пред сигурността в региона изискват общ европейски подход. Енергийната, транспортна и дигитална свързаност в Югоизточна Европа е от значение не само за региона, но и за ЕС, подчертаха двамата. Българският президент поздрави домакините с привличането на компания-гигант в сферата на информационните технологии, която ще инвестира 1 млрд. долара в Гърция. Радев изрази надежда, че партньорството между двете страни в информационните технологии и дигитализацията ще се задълбочава.

Снимка: БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Якоб ван Бейлен и неговата уникална колекция от стари български килими

Казва, че отдавна не се чувства чужденец в България. Тук е неговият дом, научил е българския и подобно на повечето ни сънародници се вълнува от политическата ситуация в страната. Но най-голямата му страст, това, което изпълва дните му със светлина..

публикувано на 18.07.24 в 13:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 9

В деветия брой на предаването, с водещ - Красимир Мартинов, говорим за българските училища и българския език зад граница: Предизвикателствата пред българските училища зад граница – говори доц.д-р Адриана Любенова, Пловдивски университет,..

публикувано на 18.07.24 в 12:28

Турция ще продължи да подпомага България в борбата срещу пожарите

Турция ще продължи да оказва на българския народ необходимата подкрепа в отговор на бедствието с пожарите в страната. Това заяви Дирекцията по комуникациите на турското президентство в съобщение, цитирано от БТА. Дирекцията уведомява, че Турция, в..

публикувано на 18.07.24 в 11:59